BiH: Lidija Bradara iz HDZ-a nova predsjednica Federacije, SDA ne odustaje od vlasti

28.02.2023.

16:25

Autor: Hina/HRT/V.G.

Lidija Bradara

Lidija Bradara

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH izabrao je u utorak Lidiju Bradaru iz HDZ BiH za novu predsjednicu tog entiteta, a za dopredsjednika iz reda Srba Igora Stojanovića kao kandidata SDP BiH te bošnjačkog dopredsjednika Refika Lenda iz Stranke demokratske akcije (SDA).


Za njihov izbor glasalo je 58 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom čime je potvrđeno postojanje nove vladajuće većine u Federaciji iz koje je isključena SDA zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića.

Po prvi puta od uspostave Federacije BiH 1994. godine predsjednik i dopredsjednici entiteta izabrani su na ovaj način jer je ranije bila praksa da se to obavi temeljem međustranačkog dogovora, odnosno usuglašavanjem troje kandidata koje prethodno potvrde Zastupnički i Dom naroda.

Rezultat je to činjenice da je ovoga puta izbor čelnika Federacije morao biti obavljen protivno načelno dogovorenoj koaliciji između HDZ BiH i bloka od osam bošnjačkih i građanskih stranaka. SDA je iskoristila činjenicu da je na temelju izmjena izbornog zakona koje je 2. listopada prošle godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt jedina imala većinu klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta potrebnu za predlaganje kandidata za predsjednika odnosno dopredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

Lendo je iskoristio tu situaciju kako bi blokirao dogovor o izboru predsjednika i dopredsjednika pokušavajući na taj način natjerati HDZ BiH i osmorku da prihvate SDA kao partnera u novoj entitetskoj vladi.

Zastupnici SDA i DF koji su glasali protiv pokušali su u utorak blokirati izbor predsjednika i dopredsjednika entiteta osporavajući zakonsku utemeljenost sazivanja sjednice Zastupničkog doma na kojoj se o tome odlučivalo.

- SDA je neizbježna u procesu formiranja vlasti, tvrdio je tijekom sjednice predsjednik kluba zastupnika te stranke Mirsad Zaimović najavivši kako će se njegova stranka nastaviti "oštro protiviti" novoj vlasti.

Odluku o izboru predsjednice i dva dopredsjednika entiteta još treba formalno potvrditi Središnje izborno povjerenstvo (SIP) a nakon toga počinje rok od 30 dana u kojemu njih troje trebaju imenovati novi saziv vlade Federacije BiH.

Kako će taj dio izbornog procesa biti okončan za sada je nejasno jer ustav entiteta i izborni zakon predvođaju da se premijer i ministri imenuju na temelju odluke koju moraju potpisati predsjednik ali i dva dopredsjednika a sastav vlade potom potvrđuje Zastupnički dom.

Lendo je najavio kako neće potpisati imenovanje vlade bez ministara iz SDA a čelnici stranaka koje čine okosnicu osmorke još su u ponedjeljak pozvali visokog prdstavnika Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i osigura dovršetak procesa uspostave vlasti odnosno ukloni blokade koje nameće SDA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!