11:25 / 27.03.2020.

Autor: I.D./HINA

BiH: Majka i dijete pobjegli iz izolacije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o majci i sinu kod kojih je testiranjem potvrđena zaraza koronavirusom, a bili su smješteni u Kliniku za infektivne bolesti.
Dvije osobe zaražene koronavirusom pobjegle su u petak u Banjoj Luci iz objekta za izolaciju u koji su bili smješteni, potvrdila je lokalna policija koja navodi da za njima trenutačno traga.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Riječ je o majci i sinu kod kojih je testiranjem potvrđena zaraza koronavirusom, a bili su smješteni u Kliniku za infektivne bolesti. Ondje su prebačeni u četvrtak, nakon što su prosvjedovali zbog loših uvjeta smještaja u prostoru za izolaciju koji je uspostavljen u studentskom domu.

Policija je i tada morala intervenirati jer je sin prijetio da će skočiti s petog kata doma ako im se ne osigura bolji smještaj, no i kada je taj zahtjev ispunjen, njemu i majci nije bilo po volji pa su se odlučili na bijeg.

Nakon što je klinika o tome izvijestila policiju, u slučaj se uključilo i tužiteljstvo. Ono je priopćilo da se bjegunce sada tereti za kazneno djelo prenošenja zarazne bolesti i nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Policiji je naloženo da ih locira i uhiti, a ako bi to bilo prerizično, da ih se izolira i privede kada se za to steknu uvjeti.

Lokalne su vlasti, u nastojanju da spriječe širenje epidemije, odlučile kako će sve osobe kod kojih se potvrdi koronavirus ubuduće biti smještane u objekte za izolaciju, umjesto da im se, kao do sada, dopusti da dvotjedno razdoblje provode u svojim kućama.

227 zaraženih, Banja Luka i dalje žarište

Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak prijepodne dosegnuo je 227, a pojedinačno je najveći broj novozaraženih ponovo registriran na području Banje Luke, potvrdili su bolnički izvori.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako je u protekla 24 sata u Banjoj Luci zaraza potvrđena kod 22 osobe pa je ukupan broj zaraženih u tom gradu sada veći od 100.

- Trend je rasta u onim lokalnim zajednicama u kojima je ranije potvrđena zaraza. To je i razlog zbog kojega smo odlučili osobe zaražene koronavirusom izdvojiti iz zajednice u poseban smještaj, kazao je Šeranić.

Pojasnio je kako je to dio paketa novih mjera koji uključuje uspostavu izdvojene karantene u svim lokalnim zajednicama na teritoriju RS, kao i medicinsku trijažu svih osoba koje ulaze u BiH i koja se provodi na samim graničnim prijelazima.

Trijažna središta, kako je potvrdio, od četvrtka su u funkciji uz granične prijelaze kod Bosanskog Broda i Bosanskog Šamca, a početkom tjedna  takvo središte profunkcioniralo je i uz prijelaz kod Bosanske Gradiške.

Budući da je ulazak u BiH zabranjen svim strancima, novi sustav zdravstvenog nadzora znači da se svi državljani BiH koji ulaze u zemlju odmah podvrgavaju testiranju. Ako se potvrdi da su zaraženi koronavirusom, one koji žive na području RS odmah se šalje u prostore za izolaciju, a ako testiranje bude negativno određuje im se mjera samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

U Federaciji BiH za sada nema objekata za izolaciju kao u RS-u pa osobe koje imaju prebivalište u tom entitetu s granice idu svojim kućama, gdje se očekuje da ostanu u dvotjednoj samoizolaciji.

- Te mjere iz nove strategije apsolutno idu u dobrom pravcu, ustvrdio je Šeranić.

U BiH su do sada registrirana tri smrtna slučaja koja se povezuju sa zarazom koronavirusom, a pet zaraženih je izliječeno. Tri takva slučaja izlječenja potvrđena su u petak u Zenici.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!