13:35 / 04.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

BiH: medicinska sestra greškom cijepila osam osoba cjepivom protiv sezonske gripe

Cjepivo protiv novog koronavirusa

Cjepivo protiv novog koronavirusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Medicinska sestra u Doboju na sjeveru BiH pogreškom je, umjesto cjepivom protiv koronavirusa, osam osoba cijepila protiv sezonske gripe, no oni zbog toga nisu zdravstveno ugroženi, izvijestile su vlasti.

Policijska uprava Doboj izvijestila je da je zaposlenica tamošnjeg Doma zdravlja trebala aplicirati cjepivo Sinopharm koje štiti protiv koronavirusa, no umjesto toga pacijentima je potkraj prošloga tjedna dala cjepivo protiv sezonske gripe.

Nakon što je utvrđena pogreška, zaustavljen je proces cijepljenja, medicinska je sestra udaljena s posla, a policija je počela istragu.

Liječnici su izvijestili građane koji su primili krivo cjepivo te su im objasnili da ne postoji opasnost za njihov život i zdravlje ni eventualne posljedice.

Zdravstvene vlasti najavile su provođenje interne istrage o propustu te će naknadno odlučiti o poduzimanju eventualnih sankcija.

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje u regiji uvelike kasni s procesom cijepljenja. Procjenjuje se da do sada nije cijepljeno više od 10 posto od oko 3,5 milijuna stanovnika.

Razlog za to je loša koordinacija državnih i entitetskih vlasti nadležnih za sektor zdravstva vezano uz nabavu cjepiva, niz afera povezanih s koronakrizom, ali i slabosti vezane uz sustav Covaxa, međunarodnog mehanizma nabave cjepiva protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!