20:11 / 27.10.2018.

Autor: M.K./D.M./HRT

BiH: Na redu je ustroj vlasti

-

-

Foto: - / -

Hrvatske stranke ustraju u promjeni Izbornog zakona, ne žele da im se više ikada ponovi "slučaj Komšić", odnosno da im brojniji narod bira predstavnike.
Na izborima u BiH velik uspjeh ostvario je HDZ BiH koji će biti nezaobilazan dio vlasti. U pregovorima o ustroju vlasti sve hrvatske stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru nastupit će zajednički, kao hrvatski blok. Jednoglasne su i u zahtjevu da se izmijeni Izborni zakon.

Izborni rezultati su poznati, na redu je ustroj vlasti. Na županijskoj razini trebao bi ići u zakonskom roku. No za federalni i državni parlament trebat će dogovor o koalicijama. Pravi problem nastat će kad na red dođe Dom naroda parlamenta Federacije, koji je polazište za sastavljanje izvršne vlasti. Hrvatske stranke ustraju u promjeni Izbornog zakona, ne žele da im se više ikada ponovi "slučaj Komšić", odnosno da im brojniji narod bira predstavnike.

Dragan Čović s hrvatskim zahtjevom upoznao je povjerenika Europske unije Larsa Gunnara Wigemarka, te ruskog i hrvatskog veleposlanika u BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković je, zbog preglasavanja Hrvata i izigravanja Dejtonskog sporazuma, na sjednici Vijeća Europske unije upozorio na moguće posljedice. "Sve što je kazao g. Plenković apsolutno podržavam jer to je i interes BiH, to je interes čitavog jednog ambijenta u BiH koja dijeli tisuću kilometara zajedničke granice s Europskom unijom", kazao je Čović.

Vijećem Europske unije trenutačno predsjedava Austrija, a njezin tajnik ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu Johannes Peterlik je bio jasan: "Naše je mišljenje da odluka Ustavnog suda BiH treba biti uzeta u obzir i polazimo od toga da su svi akteri toga svjesni." Koliko su domaći akteri  toga uistinu svjesni, najbolje govori predizborna retorika koja ne prestaje ni nakon izbora. U takvoj atmosferi teško se može očekivati da će se postići politički dogovor bez pritiska međunarodne zajednice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!