BiH: Najveću bošnjačku stranku, SDA, napustila ugledna članica vodstva

19.05.2023.

12:26

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Alma Čolo na stranačkom sastanku

Alma Čolo na stranačkom sastanku

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Kongres najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja je poljuljana izbacivanjem iz vlasti nakon dva desetljeća u BiH, održat će se u listopadu ove godine, potvrđeno je u petak, a stranku je u međuvremenu napustila i utjecajna članica vodstva Alma Čolo

Nakon općih izbora u BiH, održanih 2. listopada prošle godine, koalicija građanskih i probošnjačkih stranaka, predvođenih SDP-om BiH, uspostavila je državno Vijeće ministara BiH sa SNSD-om Milorada Dodika te HDZ-om BiH i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. Građansko-bošnjački partneri i hrvatske stranke ustrojili su i Vladu Federacije BiH. Tako se SDA nakon punih 20 godina našla izvan vlasti. Ranije se to dogodilo samo u vremenu od 2000. do 2002. kada je također SDP BiH preuzeo vlast.

To će dodatno zaoštriti borbu za utjecaj u SDA, na čijem se čelu nalazi Bakir Izetbegović, sin osnivača SDA i ratnog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Nakon što je stranka izbačena iz vlasti započele su kritike njegova vodstva. Alma Čolo, koja je u SDA duže od tri desetljeća, podnijela je ostavku na dužnost članice Predsjedništva SDA i napustila stranku.

Sudjelovanje u pregovorima


Ona je sudjelovala u svim pregovorima o reformi izbornog zakona i Ustava u Neumu i Sarajevu prošle godine, kada su posrednici bili predstavnici američke i europske diplomacije.

- Vidjela sam da toj stranci ne trebam, rekla je Čolo u petak u izjavi za medije. Pri tome je otkrila da je nakon što je objavila odluku o napuštanju stranke dobila više vulgarnih poruka, te izraze nepoštivanja od pojedinih uglednih članova.

Vodstvo SDA su ranije kritizirali utjecajni članovi stranke, radikalni državni zastupnik Šemsudin Mehmedović, ali i umjereni Edhem Bičakčić, koji je i predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, tijela koje bira poglavara ove vjerske zajednice. Posebno su upućivali kritike predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!