BiH nakon šest godina opstrukcija uspostavlja suradnju s Europolom

21.03.2023.

12:39

Autor: HRT/Hina/J.L.

Europol

Europol

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Bosna i Hercegovina će nakon godina opstrukcija napokon uspostaviti suradnju s Europolom, a protokol kojim je ta suradnja omogućena u Sarajevu su potpisali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i šef Delegacije EU-a u toj zemlji Johann Sattler.

Zbog unutarnjih političkih sukoba u BiH se od 2016. , nakon što su potpisali sporazum o suradnji s Europolom, politički čelnici godinama nisu mogli dogovoriti tko će predstavljati zemlju pri ovoj europskoj policijskoj agenciji. Vlasti Republike Srpske uz to su odbijale da kontaktna točka bude smještena u sjedištima državne vlasti u Sarajevu, odnosno pri Ravnateljstvu za koordinaciju policijskih tijela, gdje je i kontaktni ured za suradnju s Interpolom.

BiH je zbog toga sve do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala suradnju s Europolom.

Na kraju je tek ove godine postignut kompromis po kojemu će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri Europolu u Den Haagu bit će iz MUP-a Republike Srpske.

- Nitko prije šest godina nije pretpostavljao koliko će veliki problem biti provesti potpisani sporazum o suradnji, kazao je Sattler uoči potpisivanja provedbenog protokola na kojega su svoju suglasnost morali dati predstavnici čak 17 policijskih agencija i MUP-ova, koliko ih ima u BiH.

Sarajevski ured za suradnju s Europolom trebao bi postati operativan u svibnju, a EU će za njega osigurati potrebnu informatičku opremu.

Sattler je rekao kako bi ovo trebalo značajno pomoći borbi BiH protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je bitna pretpostavka za napredak na putu ka članstvu u EU-u i dio prioriteta koje je za tu zemlju Europska komisija definirala još 2019. godine.

Voditeljica odjela za strategije i vanjske odnose Europola, Patricia Silveira rekla je kako potpisivanje provedbenog protokola vidi kao dokaz spremnosti vlasti u BiH na suradnju. Posebno je istaknula kako cijela regija ima zadaću doprinijeti zajedničkoj borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

- Zajednički napori u borbi protiv organiziranog kriminala u ovom su trenutku važniji nego ikada, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!