BiH ne priznaje referendume proruskih separatista

28.09.2022.

15:36

Autor: Hina/E.P.C.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Bosna i Hercegovina ne priznaje niti će prihvatiti rezultate separatističkih referenduma provedenih u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, potvrdio je  predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


- Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravnu utemeljenost, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorija suverene države, a na kraju, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskima čini i to što se održavaju u uvjetima vojne okupacije, stoji u posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz ureda Šefika Džaferovića


Predsjedatelj Predsjedništva BiH naveo je kako, sukladno ranije usvojenim stajalištima o ratu u Ukrajini, BiH dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje te će ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Opće skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je izrazio potporu referendumima koje su proruski separatisti organizirali u Ukrajini s nakanom da pokušaju dati pravne temelje za rusku aneksiju tih teritorija.


- Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni, izjavio je Dodik uoči provedbe referenduma. 


Dodik je to izjavio neposredno nakon što se vratio u BiH iz Moskve, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ondje izrazio potporu njegovoj politici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!