17:14 / 22.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

BiH negira analizu SOA-e o teroristima: To su neistine i konstrukcije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ustvrdio je kako su netočne ocjene da u BiH još postoje izolirane enklave u kojima se prakticira radikalni islam.
Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ustvrdio je kako su netočne ocjene da u BiH još postoje izolirane enklave u kojima se prakticira radikalni islam, odbacivši upozorenja o sigurnosnim rizicima u regiji hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

- Kao ministar unutarnjih poslova Federacije BiH ističem da u BiH ne postoje nikakave enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države, izjavio je Aljoša Čampara, kako ga citira bosanskohercegovačka agencija Patria (NAP) .

U izvješću SOA-e, koje je javnosti postalo dostupno prošlog tjedna, stoji ocjena o tome da u susjednim državama "postoje enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, što predstavlja sigurnosni rizik".

Analitičari SOA-e upozorili su i na dodatni rizik koji predstavlja povratak džihadista iz Sirije i Iraka u matične države, od kojih su brojni na ratište otišli upravo iz takvih enklava.

Zaključak je kako ove dvije pojave mogu utjecati na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama u regiji.

Čampara je rekao da BiH ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu, ocijenivši kako se u njegovoj zemlji svi problemi koji su s tim povezani uspješno rješavaju, uključujući status povratnika s ratišta u inozemstvu.

- Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji. Pretenciozno i neistinito je (tvrditi) da te navodne enklave predstavljaju 'ozbiljan sigurnosni rizik po sve zemlje u okruženju'. Takvih enklava u BiH nema, tvrdi Čampara.

On je na dužnost ministra unutarnjih poslova Federacije postavljen kao član Stranke demokratske akcije (SDA), no ovaj mjesec podnio je ostavku na članstvo u predsjedništvu vladajuće bošnjačke stranke, a naznačio je i kako bi je mogao napustiti.

Čampara je u pismu ostavci ujedno optužio ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića za napad na njegove "suradnike, čast i obitelj", odnosno za spletkarenje potaknuto unutarstranačkim obračunima.

Problematiziranju dijela godišnjeg izvješća SOA-e o sigurnosnoj situaciji u regiji u utorak se pridružio i Nermin Nikšić, predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i ujedno predsjednik Zajedničkog povjerenstva parlamenta BiH za nadzora nad OSA-om.

Nikšić je za lokalne medije u BiH ocijenio kako je izvješće SOA-e, u dijelu koji se odnosi na stanje u BiH, potvrda da hrvatska obavještajna služba operativno djeluje u susjednoj državi, što je nazvao "opasnim". 

- Pored niza navoda (u izvješću) koji apsolutno ne stoje, očekujem da službene institucije BiH, prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama, rekao je Nikšić, kako ga citira portal pressmedia.ba, navodno blizak upravo Čampari.

Nikšić je objavljivanje navoda SOA-e povezao i s prošlotjednim posjetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazavši kako je to "interesantno".

- Da namjere nisu krajnje iskrene ni dobrosusjedske, kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja, rekao je Nikšić, uz ocjenu kako se u izvješću SOA-e "krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!