22:36 / 25.04.2018.

Autor: M.M./Hina

BiH: Nema rezultata u pregovorima o izmjenama izbornog zakona

-

-

Foto: - / -

Čelnici HDZ BiH i političkih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko članstvo ponovo su se sastali u Sarajevu u pokušaju da dogovore izmjene izbornog zakona.
Čelnici HDZ BiH i političkih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko članstvo ponovo su se sastali u Sarajevu u pokušaju da u posljednji trenutak dogovore izmjene izbornog zakona no ni ovoga puta nije bilo rezultata.

Predstavnici HDZ BiH te Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB) o izmjenama izbornog zakona pregovarali su uz sudjelovanje američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack i šefa delegacije Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prvi je napustio sastanak u rezidenciji američke veleposlanice nakon sat i pol, ne ponudivši novinarima nikakvo pojašnjenje zbog čega je to učinio.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović također je samo projurio i nije dao nikakav komentar.

Član predsjedništva SDA Šefik Džaferović pojasnio je da se zapravo nije čulo ništa novo u odnosu na ranije neuspješne sastanke odnosno kako su sve strane ostale na poznatim suprotstavljenim pozicija. Stajališta političkih stranaka su ostala ista. Nije bilo pomaka no dogovoreno je da se razgovori nastave 3. svibnja na razini predsjednika stranaka, kazao je Džaferović.

Član predsjedništva SDP BiH Zukan Helez kazao je kako je pesimist te kako ni od sastanka 3. svibnja ne treba očekivati ništa posebno. Kad sam vidio stavove, a posebice onaj HDZ-a ja sam pesimist, izjavio je Helez koji je optužio Čovića da ide na dalju podjelu BiH po etničkoj osnovi što SDP nikada neće dopustiti.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je rekao da se sve vrti oko dvije stvari odnosno kao je presuda Ustavnog suda jasna i govori kamo se mora ići. Sada se, kaže Komšić, očevidno aludirajući na stajališta HDZ-a, priča širi što znači promjene samog ustava pa se onda pojavljuju razni prijedlozi koji dodatno kompliciraju cijelu situaciju.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati 7. listopada pa bi ih Središnje izborno povjerenstvo (SIP) trebalo raspisati do 6. svibnja što se smatra krajnjim rokom do kojega je moguće mijenjati izborni zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!