16:43 / 21.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

BiH: Novi kamp za ilegalne migrante kod Bihaća bit će spreman za tri mjeseca

Migranti

Migranti

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Stalni kamp za smještaj migranata u selu Lipa kod Bihaća trebao biti biti dovršen u iduća tri mjeseca, najavio je u srijedu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

On je zajedno s dužnosnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i veleposlanicom Austrije u BiH Urlike Hartmann tijekom dana posjetio lokalitet sadašnjeg šatorskog naselja u Lipi, u kojemu u improviziranom smještaju boravi nekoliko stotina ilegalnih migranata koji su ranije tamo izmješteni iz Bihaća, što je bio zahtjev lokalnih vlasti.

Cikotić je novinarima kazao kako radovi na opremanju kampa u Lipi teku očekivanom dinamikom te vjeruje kako će do ljeta tamo biti moguće osigurati smještaj za oko 1500 osoba.

Migranti bi tamo, umjesto u šatorima kako je to sada slučaj, trebali boraviti u stambenim kontejnerima.

- Očekujemo više konkretnog rada i koordinacije, kazao je Cikotić.

Eugenio Ambrosi, pomoćnik glavnog tajnika IOM-a, kazao je kako u toj organizaciji koja vodi migrantske kampove u BiH sada očekuju uspostavu učinkovitog sustava koordinacije između lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija.

- Mi ćemo u tome i dalje biti partneri, kazao je Ambrosi, dok je austrijska veleposlanica Hartmann najavila nastavak financijske potpore njene zemlje BiH u suočavanju s migrantskom krizom.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi između šest i sedam tisuća ilegalnih migranata, od kojih je oko 4500 u prihvatnim centrima kod Sarajeva te na području Unsko-sanske županije. Vlasti u gradovima te županije inzistiraju da se migrante prestane smještati unutar urbanih zona te traže da ih se raspoređuje i u drugim dijelovima BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!