07:12 / 17.03.2020.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

BiH: Novi slučaj zaraze koronavirusom, prvi u Mostaru

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Oboljeli su muškarac iz Tešnja u središnjoj Bosni i žena iz Bihaća, a oboje su u BiH stigli iz inozemstva, gdje su se i zarazili.
U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupni broj zaraženih u toj zemlji do utorka u podne bio 26 osoba.

Oboljeli su muškarac iz Tešnja u središnjoj Bosni i žena iz Bihaća, a oboje su u BiH stigli iz inozemstva, gdje su se i zarazili.

Testiranje je provedeno u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu, čija ravnateljica Sebija Izetbegović je medijima i potvrdila kako su dvoje pacijenata pozitivni odnosno kako su zaraženi koronavirusom.

Žarište epidemije u BiH i dalje je šire područje Banje Luke, a ravnatelj Kliničkog cenra u tom gradu Vlado Đajić u utorak je novinarima potvrdio kako su poduzete nove mjere, uključujući uspostavu posebnog prostora za trijažu pacijenata odnosno kontejnerskog središta izvan grada, u koji bi se slale osobe za koje se sumnja da bi mogli biti prenositelji virusa.

- Svi radimo maksimalno kako bi kontrolirali stanje, kazao je Đajić pozvavši građane da se odgovorno ponašaju i da smanjivanje socijalnih kontakata odnosno samoizolacijom pomognu spriječiti širenje virusa.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom na području Hercegovine zabilježen je u Mostaru kod muškarca koji se vratio iz Italije, priopćio je u utorak Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

- Jučer su u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara, otac i sin, s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti, navodi se u priopćenju.

Tijekom jutra u SKB Mostar oni su testirani na COVID-19 te je za oca utvrđeno da je pozitivan, dok je za sina test negativan, navodi se.

Krizni stožer HNŽ-a navodi da su ipak dodatni uzorci poslani u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Sarajevu, koja ima referentni laboratorij za COVID-19, nakon čega će se znati konačni rezultati.

Mediji navode da se radi o ocu i sinu koji su radili u Italiji te su nakon povratka u BiH imali simptome zaraze koronavirusom.

Zaposlenima na Odjelu za plućne bolesti SKB-a Mostar u utorak nije dopušten odlazak kućama, a mediji navode kako se svi zaposlenici u bolnici moraju testirati na zarazu koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!