14:33 / 04.07.2018.

Autor: M.M./Hina

BiH: Obrat u istrazi o smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke

-

-

Foto: - / -

Smrt Davida Dragičevića (21) slučaj je koji je doveo do najmasovnijih prosvjeda u RS-u i istodobno poslužio kao sredstvo obračuna oporbe i vlasti.
Smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke koji je pronađen mrtav 24. ožujka na ušću rječice Crkvine u Vrbas u tom gradu, okvalificirana je kao ubojstvo odlukom koju je donijelo okružno tužiteljstvo. No ta činjenica nije bila dovoljan razlog da bi vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske podržala zaključke posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva koje je upozorilo na to i zatražilo odgovornost policije za koju se pretpostavlja da je pokušala zataškati cijeli slučaj.

Smrt Davida Dragičevića (21) slučaj je koji je doveo do najmasovnijih prosvjeda u RS-u i istodobno poslužio kao sredstvo obračuna oporbe i vlasti koju kontrolira Milorad Dodik.

Zastupnici iz vladajuće većine u entitetskom parlamentu odbili su podržati zaključke istražnog povjerenstva koje je dobilo zadaću utvrditi činjenice vezane za tijek istrage o Dragičevićevoj smrti.

U zaključcima je navedeno kako postoje osnovane sumnje da je David Dragičević ubijen, što zahtijeva žurno reagiranje tužiteljstva, a zbog počinjenih propusta, predloženo je utvrđivanje odgovornosti ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača te još nekolicine drugih visokih dužnosnia MUP-a kao i Zavoda za sudsku medicinu čiji su forenzičari tvrdili da je Dragičević nastradao nesretnim slučajem, odnosno da se utopio.

Otac Davida Dragičevića Davor, koji već mjesecima tvrdi da je njegov sin ubijen, na Facebooku je napisao kako je napokon dobio potvrdu da je bio u pravu.

Najavio je za 7. srpnja u Banjoj Luci novo veliko prosvjedno okupljanje kako bi na entitetske vlasti izvršio novi pritisak kako bi se provela brza i učinkovita istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!