BiH od EU dobila 70 milijuna eura pomoći za energetsku stabilnost

07.02.2023.

12:58

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija odobrila je 70 milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, priopćila je u utorak Delegacija EU u Sarajevu.


Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Europske komisije Bosni i Hercegovini dostavljen je potpisani sporazum o financiranju paketa energetske potpore u vrijednosti od 70 milijuna eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim kućanstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati potpora energetskoj tranziciji.


Isplata prvog dijela pomoći od 63 milijuna eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Europske komisije o provedbi mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Vijeće ministara BiH prihvatilo u prosincu prošle godine.


- Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do znatnog povećanja cijena kućanstvima, uključujući račune za energente. Europska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske potpore osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.


Pojasnio je kako će najugroženije obitelji dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske učinkovitosti u kućanstvima i privatnom sektoru.


Paket energetske potpore zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom svog posjeta regiji u listopadu 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!