BiH odobrila ugovor s EIB-om od 300 milijuna eura za autocestu na koridoru 5c

17:22 / 23.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Euri

Euri

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je zaključivanje ugovora s Europskom investicijskom bankom (EIB) vrijednog 300 milijuna eura, kojim će se financirati izgradnja autoceste na koridoru 5c na području Hercegovine.

Kredit će se preusmjeriti Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine s rokom otplate od 25 godina, uključujući poček od šest godina. Sredstvima kredita gradit će se 35 kilometara autoceste.

Kako su priopćili iz Vijeća ministara, projekt podrazumijeva financiranje izgradnje dionice autoceste od mjesta Ovčara do Mostara na Koridoru 5c. Dionica od Ovčara do Mostara-sjever sastoji se od tri dijela što uključuje i projekt tunela Prenj u ukupnoj dužini oko 35 kilometara.

Uz novac EIB-a ova dionica će se financirati i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj.

Na cijeloj dionici gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje. Tunel Prenj ukupne dužine 10,1 kilometra najzahtjevnija je građevina na cijeloj dionici autoceste na koridoru 5c koji prolazi kroz Bosnu i Hrcegovinu.

Koridor 5c je autocesta Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče. Njezinom izgradnjom otvorena je mogućnost uključivanja u glavne europske prometne tokove, odnosno u globalni europski gospodarski sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!