BiH: Optužnica za međunarodno krijumčarenje droge, 'pomagao' i policajac

18.01.2023.

14:25

Autor: Hina/I.B.

Probijena zaštita

Probijena zaštita

Foto: Shutterstock / HRT

Tužiteljstvo BiH optužilo je osam osoba, među kojima je i jedan policajac, za trgovinu drogom i pranje ilegalno stečenog novca, a optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih nakon što je, zahvaljujući međunarodnoj suradnji, probijena zaštićena telefonska aplikacija kojom su se koristili.

Jedan od optuženih je Miroslav Čalija (47) iz Mostara, koji je zaposlen kao policajac u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, a ostalih sedam su muškarci starosti od 30 do 55 godina, iz različitih dijelova BiH, kao i jedan državljanin Srbije.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kao su oni djelovali kao pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je iz Južne Amerike na područje BiH i država Europske unije prokrijumčarila velike količine kokaina i marihuane.

Novac kojega su na taj način zaradili uglavnom su ulagali u kupnju nekretnina u BiH, uključujući tu područje Ivanice, mjesta na samoj granici s Hrvatskom, koje je postalo popularna destinacija za gradnju zbog blizine Dubrovnika.

Kako bi se nesmetano kretali nabavili su krivotvorene dokumente, a tužiteljstvo ističe kako su to činili oslanjajući se na pomoć iz policije. Policajac Čalija naveden je kao osoba koja je kriminalcima otkrivala podatke o istrazi.

Sve te kriminalne aktivnosti otkrivene su nakon što je razbijena zaštićena telefonska aplikacija Anom, kojom se godinama koristilo na stotine kriminalaca iz BiH.

U ovom slučaju Tužiteljstvo BiH je dokaze prikupilo u suradnji a američkim FBI-jem.

Krivnju optuženih na suđenju planiraju dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i vještaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!