BiH: Osnovana nova politička stranka Hrvata, žele biti jaka oporba

25.02.2023.

14:18

Autor: Hina/HRT/A.S.

Osnovana nova politička stranka Hrvata, žele biti jaka oporba

Osnovana nova politička stranka Hrvata, žele biti jaka oporba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je u Rami, a njezin utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) koji predvodi HDZ BiH.

Ivančević i njegovi suradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se "utopili" u HNS-u i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

- Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju, kazao je Ivančević i ustvrdio kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili, nego se samo dijele pozicije u vlasti.

Kazao je i kako su Hrvati u Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravedne raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji ondje žive, ali je spreman djelovati i na višim razinama vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH napokon dobili oporbu koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

- Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji, kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki oporbeni glas među Hrvatima.

Najavio je suradnju sa svima koji imaju sličan politički program radi jačanja oporbe politici koju vodi HDZ BiH.

Ivančević je na čelu općine Rama već četvrti mandat i svaki put je pobijedio u srazu s kandidatima iz HDZ-a BiH. Ramska općina po posljednjem popisu iz 2013. godine imala je malo više od 14 tisuća stanovnika od kojih je Hrvata oko 10 tisuća, no ta je lokalna zajednica važna i politički i gospodarski jer se u njezin proračun slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru koja se koristi za proizvodnju električne energije.

Tako su u ovoj godini u općinskom proračunu po tom osnovu planirani prihodi od oko 10 milijuna eura.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!