12:41 / 18.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

BiH otvara svoje granice 1. lipnja?

Granični prijelaz u Slavonskom Brodu (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Granični prijelaz u Slavonskom Brodu (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prvi korak prema tomu da se otvore granice trebao bi uslijediti već ovog tjedna. Očekuje se odluka po kojoj će najprije biti dopušten ulazak zbog poslovnih razloga.
Bosna i Hercegovina svoje će granice za ulazak stranih državljana vjerojatno otvoriti 1. lipnja, najavio je u ponedjeljak pr jeedsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija, no još nije izvjesno pod kojim će se uvjetima to dopustiti.

U izjavi koju je prenio portal SrpskaInfo, Zoran Tegeltija kazao je kako je epidemiološka situacija u BiH stabilna pa je moguće nastaviti ublažavati mjere ograničenja, uključujući tu režim prelaska granica, koje su od proglašenja epidemije u ožujku zatvorene za sve strance, dok državljani BiH i dalje pri ulasku u zemlju moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

Prvi korak prema otvaranju granice trebao bi uslijediti već ovog tjedna jer se očekuje odluka po kojoj će najprije biti dopušten ulazak zbog poslovnih razloga, a uvjet za dopuštenje prelaska granice BiH za takve će osobe biti pozivno pismo i negativan test na koronavirus koji neće biti stariji od 48 sati.

- Poslovni ljudi iz inozemstva državnu će granicu moći prelaziti već od ovog tjedna, uz obvezno poštivanje svih mjera koje definiraju zdravstveni djelatnici, kazao je Tegeltija, ali nije objasnio hoće li i nakon 1. lipnja biti nekih ograničenja.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je ipak novinarima u Sarajevu kako je oprez još nužan da se ne bi dopustio "uvoz" virusa.

- Nadamo se da ćemo do lipnja ići s tim ublažavanjima (graničnog režima), ali moramo pratiti stanje u Europi, kazao je Čerkez potvrdivši kako su vlasti pod jakim pritiskom da izmijene granični režim, ali da sve ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji.

Čerkez je objasnio kako se razmatraju različiti modeli, ali ne i testiranje na granici jer to nije nikakvo jamstvo da netko nije zaražen. 

U BiH je na državnoj razini, kao i u Federaciji BiH, još stanje prirodne ili druge nesreće, dok je u Republici Srpskoj na snazi izvanredno stanje.

Vlada tog entiteta predložila je parlamentu RS da ukine izvanredno stanje, što se očekuje do kraja mjeseca.

U Federaciji BiH od ponedjeljka su ponovno otvoreni dječji vrtići, a zabrana rada još vrijedi za škole i fakultete.

U posljednja 24 sata u BiH je zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 12 s područja RS. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije do ponedjeljka bio je malo manji od 2300.

Od komplikacija prouzročenih koronavirusom preminulo je ukupno 130 osoba.

Federacija BiH već danima bilježi jednoznamenkasti broj novozaraženih ili ih uopće nema, no RS i dalje ima mnogo većih problema u suzbijanju širenja infekcije, jer je broj novozaraženih ondje u kontinuitetu dvoznamenkast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!