BiH: Počelo cijepljenje protiv koronavirusa ruskim Sputnikom V

12.02.2021.

13:26

Autor: I.Z./Hina

default error photo

U Bosni i Hercegovini danas je počelo procjepljivanje protiv koronavirusa, a prve doze cjepiva ruske proizvodnje primili su ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci i tamošnji zdravstveni djelatnici.

Uz izravni televizijski prijenos entitetskog javnog servisa Republike Srpske, ravnatelj KC-a Vlado Đajić primio je prvu dozu cjepiva Sputnik V, a nakon njega cijepljeno je ostalih sedamdesetak zaposlenih u banjolučkom Kliničkom centru.

- Cjepivo smo čekali punu godinu, no u njegove rezultate sada vjerujemo, rekao je Džajić, dodajući da se prvi cijepio kako bi osobnim primjerom pokazao da je cjepivo pouzdano te da nema razloga za strah od propratnih učinaka.

Ravnatelj banjolučke bolnice i njegovi zaposlenici primili su cjepivo iz probnog kontingenta od dvije tisuće doza, koji je iz Rusije dopremljen prije desetak dana kako bi se u laboratoriju u BiH potvrdila njegova ispravnost. Nakon što je Agencija za lijekove BiH dala odobrenje za uporabu ovog cjepiva, preostale su doze iskorištene kako bi se na simboličan način označio početak kampanje procjepljivanja.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić rekao je da će se i on cijepiti čim stignu dodatne doze već kupljenog cjepiva, ističući kako je na tržištu postignuta najpovoljnija moguća cijena.

BiH je prije naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača putem UN-ova programa COVAX te još 900 tisuća u suradnji s EU-om, no ništa od toga još nije isporučeno. Prve doze Sputnika V dopremljene su u BiH na temelju posebnog ugovora koji su vlasti RS-a sklopile s ruskim proizvođačem. Naručili su ukupno 400 tisuća doza dostatnih za cijepljenje 200 tisuća ljudi.

Isporuku do 100 tisuća doza ruskog cjepiva vlasti u Banjoj Luci očekuju do kraja veljače. Vlasti Federacije BiH i dalje očekuju cjepivo zapadnih proizvođača, a prvim dozama Pfizerova cjepiva nadaju se sljedećeg tjedna, kako bi i u tom entitetu počeli s procjepljivanjem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!