BiH: Posmrtni ostaci 35 žrtava genocida ispraćeni u Srebrenicu

14:06 / 09.07.2018.

Autor: I.M./Hina

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Među žrtvama čiji će ostaci biti pokopani u srijedu u memorijalnom kompleksu kod Srebrenice četvorica su mladića od 16 i 17 godina.
Posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u Srebrenici ispraćeni su iz mrtvačnice u mjestu Visoko u srednjoj Bosni i prevezeni u Memorijalni centar u Potočarima. Ondje će biti pokopani 11. srpnja tijekom središnje manifestacije obilježavanja godišnjice najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom kontinentu nakon Drugoga svjetskog rata. Podsjetimo, u srpnju 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili su na tom području više od osam tisuća Bošnjaka.

Kolona vozila s ostacima žrtava ekshumiranih iz jedne od brojnih masovnih grobnica u istočnoj Bosni na putu prema Srebrenici zaustavila se u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH te spomenika žrtvama ratne opsade glavnoga grada, a ondje su ih ispratile stotine ljudi iskazujući počast svim žrtvama genocida.

Među žrtvama čiji će ostaci biti pokopani u srijedu u memorijalnom kompleksu kod Srebrenice i četvorica su mladića od 16 i 17 godina.

U Memorijalnom centru u Potočarima pokopi se obavljaju od 2003. Ondje su do sada položeni ostaci 6575 žrtava genocida. Pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci još oko 500 žrtava, no oni su pokopani na drugim grobljima.

Na komemoraciji 11. srpnja očekuje oko 30 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!