11:05 / 29.05.2018.

Autor: I.B./HRT

BiH: Povećava se broj oboljelih od ospica, sudovi počeli kažnjavati roditelje koji odbijaju cijepiti djecu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Banje Luke, gdje je registriran i najveći broj oboljelih, službeno je proglašena epidemija ospica.
Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini počele su provoditi zakonom propisane mjere kako bi sankcionirale roditelje koji ne cijepe djecu protiv ospica, objavili su lokalni mediji, podsjećajući kako se i ta zemlja suočava s rastućom prijetnjom širenja te bolesti.

Slučajevi pojave ospica sporadično su zabilježeni u različitim dijelovima BiH, no na području Banje Luke, gdje je registriran i najveći broj oboljelih, službeno je proglašena epidemija ospica.

Prema pisanju "Nezavisnih novina", potkraj prošlog tjedna prijavljena su tri nova slučaja ospica, pri čemu su dvoje oboljelih djeca, a jedna je odrasla osoba pa je sada ondje registrirano ukupno 29 pacijenta oboljelih od te bolesti.

U cijeloj Republici Srpskoj prijavljena su 53 slučaja ospica, a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nisu bili cijepljeni unatoč zakonskoj obvezi.

Epidemija ospica u Srbiji i na sjeveru Kosova ne jenjava

Nešto manji broj oboljelih od ospica zabilježen je na području Federacije BiH, no problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv te bolesti cijepljeno samo 63,5 posto djece, a za cjelovitu zaštitu od širenja te bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto.

Kako bi se suočile s tim problemom, lokalne su vlasti počele provoditi dodatne mjere pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije.

Do sada je pozvano više od 70 roditelja, pri čemu se većina njih i odazvala pozivu. Dio roditelja u međuvremenu je cijepio djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutačnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja potpuno je odbio cijepljenje, podaci su iz Inspektorata RS-a

Protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima, kako je to definirano zakonom.

Do sada su završena dva sudska postupka u kojima je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura).

Naveća kazna koju sud može reći doseže iznos od 1000 KM (500 eura).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!