BiH: Požar prijeti kućama kod Livna, gore deseci mjesta u Hercegovini

28.03.2022.

12:15

Autor: Hina/HRT

Požar

Požar

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Vatrena stihija prijeti obiteljskim kućama između Livna i Tomislavgrada, obavijestili su gasitelji koji imaju pune ruke posla diljem Hercegovine gdje su zabilježeni deseci požara. 

Zahvaljujući naporima pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad, stanovnika, šumara i dragovoljaca, obranjene su obiteljske kuće od požara koji bjesni na planini Tušnica između Livna i Tomislavgrada.

Gasiteljima probleme stvaraju vjetar koji je proširio požarnu liniju, nepristupačan teren, ali i snježne naslage jer se ne može prići požarištu sa sjeverne strane.

Prema riječima zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrada Mate Jurčevića, gasitelji uspijevaju obraniti obiteljske kuće u podnožju planine Tušnice.

Više od 50 požara zabilježeno je tijekom vikenda na području Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru, a najteže je u Konjicu i Prozor Rami gdje u plamenu nestaje šuma i nisko raslinje.

Gašenje požara u Konjicu otežava sumnjivo minsko područje,  a grad je u dimu.

Vlasti sumnjaju da je dio požara podmetnut, ali da je najveći dio posljedica pripremnih poljoprivrednih radova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!