19:47 / 25.05.2018.

Autor: I.B./HRT

BiH: Ratnom zapovjedniku zarobljeničkog logora Armije BiH u Konjicu šest godina zatvora

-

-

Foto: - / -

Edhem Žilić je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na devet godina zatvora, no potom je djelomice prihvaćena žalba obrane pa je kazna smanjena za tri godine.
Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo na šest godina zatvora Edhema Žilića, nekadašnjeg zapovjednika zarobljeničkog logora Armije BiH u Konjicu koji je proglašen krivim za ratne zločine koji su ondje počinjeni, potvrđeno je iz sjedišta tog suda BiH.

Žilić je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na devet godina zatvora, no zatim je djelomice prihvaćena žalba obrane pa je kazna smanjena za tri godine.

Žilić je osuđen jer je zapovjedio, omogućio i nije sprječavao nečovječne postupke prema civilima zatočenim u logoru "Musala", a žrtve su bile osobe hrvatske i srpske nacionalnosti.

On je osuđen jer je osobno ili s drugim osobama sudjelovao u premlaćivanju zatočenika Marija Matkovića, Pere Jozića te još tri zatočenika koji su svjedočili uz mjere zaštite identiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!