BiH: Rudari u štrajku upozorenja, nezadovoljni statusom

05.06.2023.

11:47

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Rudari rudnika ugljena u Federaciji BiH organizirali su štrajk upozorenja nezadovoljni zbog kašnjenja plaća. Najavili su opći štrajk i prosvjede ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

U šest rudnika prekinut je rad na jedan sat, a rudari su se na to odlučili kako bi iskazali solidarnost s kolegama iz rudnika Zenica koji štrajkaju još od 25. svibnja.

U štrajk su stupili jer im još nisu isplaćene plaće kao ni druge naknade za travanj.

Sindikalna podružnica zeničkog rudnika planira prosvjede pred sjedištem vlade Federacije BiH u Sarajevu 8. lipnja jer svi rudnici ugljena posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH koji je u većinskom vlasništvu entitetske vlade.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić ranije je izjavio kako je pravi problem slaba produktivnost odnosno mali prihodi koji sprečavaju redovitu isplatu plaća.

Kazao je kako je u prva četiri mjeseca ove godine iskopana tek polovica planirane količine ugljena, a zbog te činjenice smanjeni su i prihodi pa rudnik ne može pokriti dospjele obveze zbog čega mu je blokiran račun.

Gubitci 


Zenički rudnik trenutačno ima gubitke veće od tri milijuna eura.

Rudnici ugljena i dalje su glavni oslonac proizvodnje električne energije u BiH jer više od 50 posto tog energenta potječe iz termoelektrana. Istodobno su prisiljeni elektranama prodavati ugljen po znatno nižoj cijeni od tržišne.

Postojeće termoelektrane uglavnom se oslanjaju na zastarjelu tehnologiju koja je uzročnik velikog onečišćenja zraka. 

U 2022. BiH je proizvela nešto više od 15 tisuća GWh električne energije a izvezla je nešto manje od četiri tisuće GWh.

Sada je ta država pod pritiskom zahtjeva iz EU da smanji proizvodnju iz termoelektrana i preorijentira se na obnovljive izvore energije jer joj prijeti nametanje pristojbi na emisije ugljičnog dioksida što bi izvoz struje proizvedene eksploatacijom ugljena učinilo neisplativim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!