BiH: SDA dobila kontrolni paket u Domu naroda

08.12.2022.

14:27

Autor: V.K./HRT/Hina

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proces uspostave nove vlasti u BiH zakomplicirao se nakon što je u četvrtak Stranka demokratske akcije (SDA) dobila kontrolni paket u Domu naroda parlamenta Federacije, a tako i mogućnost utjecanja na izbor izvršne vlasti u tom entitetu.

U sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu tijekom dana je obavljeno ždrijebanje između dva kandidata za zastupnika u Domu naroda iz reda Bošnjaka koje treba delegirati Livanjska županija, a sreća je odlučila da će to biti član SDA.

Izboru na sreću pribjegava se u situacijama u kojima su kandidati za delegiranje u Dom naroda izjednačeni po broju zastupnika koji ih podupiru u županijskim skupštinama.

SDA je tako dobila dvanaestog zastupnika u klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda, a blok od osam dosad oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka, koje su načelno dogovorile koaliciju s HDZ-om BiH, ostao je na deset zastupnika.

SDA može računati na još jednog zastupnika u klubu Bošnjaka koji dolazi iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.

Sukladno s izmjenama izbornog zakona koje je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, najmanje 11 zastupnika u svakom od tri kluba konstitutivnih naroda u entitetskom parlamentu čini većinu kvalificiranu za predlaganje kandidata za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH treba biti iz reda hrvatskog naroda, a čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je potvrdio da će kandidatkinja za tu poziciju biti Lidija Bradara.

Po jedan dopredsjednik bira se iz reda Srba u kojem "osmorka" ima osiguranu većinu, dok je drugi dopredsjednik iz reda Bošnjaka, a prema trenutačnom omjeru snaga u Domu naroda mogućnost predlaganja takva kandidata sada ima samo SDA.

Dopredsjednici Federacije važni su jer je njihova suglasnost ključna za sva imenovanja pa tako i za uspostavu vlade Federacije BiH.

Predsjednika i dopredsjednike, na temelju prijedloga Doma naroda, bira Zastupnički dom federalnog parlamenta u kojem HDZ BiH i "osmorka" imaju većinu.

Oni sada u Zastupničkom domu mogu oboriti prijedlog SDA-a za bošnjačkog dopredsjednika. Nakon toga u drugom krugu ponovno bi se predlagali kandidati, a za to su u ovakvom slučaju, sukladno sa Schmidtovim izmjenama izbornih pravila, dovoljni i glasovi po sedam zastupnika iz nacionalnih klubova.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je rekao da će, unatoč ovakvom mogućem ishodu izbora bošnjačkih zastupnika, njegova stranka i bošnjačko-građanska "osmorka" nastaviti proces uspostave vlasti oslanjajući se na komotnu većinu koju imaju u zastupničkim domovima i federalnog i državnog parlamenta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!