Međusobno optuživanje SDA i HNS BiH

22.08.2022.

Zadnja izmjena 14:31

Autor: M.M./Hina/HRT

Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Foto: Denis Kapetanovic/Armin Durgut / Pixsell

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Dejtonskog sporazuma, a kao rješenje sadašnjih problema koji postoje u BiH predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima. Hrvatski narodni sabor BiH objavio je kako SDA svojim prijedlozima ustavne i izborne reforme radi na rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma i optužio tu stranku da je glavni destabilizirajući čimbenik koji ugrožava mir u zemlji.

SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Daytonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduvjete mira i temelje za multinacionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda, priopćila je krovna politička organizacija Hrvata u BiH.

HNS je optužio SDA da nastavlja voditi unitarističku politiku kojoj je cilj dominacija brojnijeg bošnjačkog naroda i sustavna diskriminacija Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka.

Unatoč činjenici da je ovakvo djelovanje izravno rušenje ustavnopravnog poretka, dužnosnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidaytonsko djelovanje, stoji u priopćenju.

U dokumentu koji je uputila na više međunarodnih i domaćih adresa Hrvatsku i Srbiju, SDA je dvije države optužila da ne poštuju odredbe Dejtonskog sporazuma, a za blokade u državi vodeću hrvatsku stranku HDZ BiH i srpsku SNSD.

Kao rješenje sadašnjih problema predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima, čime bi se oslabila uloga Doma naroda u Fedeaciji BiH i omogućila dominacija nad četiri puta manje brojnim Hrvatima. 

BiH: SDA optužuje Hrvatsku i Srbiju da krše Dejtonski sporazum

Vladajuća bošnjačka stranka je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom "Stav SDA o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje".

Dokument je procurio u javnost u ponedjeljak uoči službenog početka izborne kampanje i u očekivanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o eventualnom nametanju izmjena izbornog zakona.

U dokumentu stoji kako je najveći problem u BiH blokada rada državnih tijela vlasti i osporavanje dosegnutih reformi kombiniranih s otvorenim secesionističkim tendencijama koje provodi SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom te zahtjevima za dodatnim etničkim podjelama koje provodi HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem što se opet, kako navode, ne može promatrati izolirano od geopolitičkih događaja u svijetu.

Odnosi Srbije, Hrvatske i BiH kao strana potpisnica Daytonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog toga i neminovno se reflektiraju na unutarnju krizu u BiH, ocijenili su u SDA. Tvrde kako Srbija kao i Hrvatska ne poštuju dejtonsku obvezu poštivanja suvereniteta BiH, a dokazom za to vide u činjenici da još nije riješeno pitanje međudržavnih granica, povrata imovine i procesuiranja ratnih zločina.

Hrvatskoj ponovo prigovaraju zbog gradnje Pelješkog mosta te je optužuju da probleme s pristupom BiH luci Ploče no najvećim problemom u SDA smatraju to što i Srbija i Hrvatska podupiru politike u BiH "koje imaju destruktivnu ulogu i teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji".

"Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom. Pritome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloporaba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu", stoji u dokumentu.

Iz SDA optužuju HDZ BiH da neutemeljeno inzistira na promjenama izbornog zakona pozivajući se na presudu Ustavog suda BiH u slučaju "Ljubić" i tvrde kako je ona zapravo već provedena jer su brisane odredbe izbornog zakona BiH koje su ocijenjene neustavnima a odnose se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

"Ako unutarnji akteri u BiH ne budu dobivali potporu Beograda i Zagreba vratit će se poštivanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova. Ovo treba biti startna pozicija iz koje se treba krenuti u rješavanje odnosa kako u BiH tako i u regiiji", stoji u dokumentu SDA koji je očito namijenjen i vladama zapadnih država.

Ustavnu i izbornu reformu sada uvjetuju uspostavom simetričnih rješenja koja bi vrijedila kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

Tako traže iste ovlasti za predsjednike dva entiteta, jednaku ulogu predstavnika konstitutivnih naroda pri uspostavi izvršne vlasti, uspostavu Doma naroda u parlamentu RS-a te reduciranje ovlasti tog zakonodavnog tijela u entitetima odnosno ograničenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lider SNSD-a Dodik odmah je odbacio zahtjeve iz SDA te je na svom Instagram profilu istaknuo kako bi se Srbija, ali i Rusija zapravo trebali više baviti stanjem u BiH.

Odbacio je zahtjeve za uvođenjem Doma naroda u RS-u te je ustvrdio kako je za neriješena granična pitanja odgovorna isključivo bošnjačka strana.

- S politikom kakvu vodi SDA teško je naći točku kompromisa, napisao je Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!