BiH: Šef bolnice osuđen jer je liječnicima nabavio - naočale za zavarivanje

18.07.2022.

15:50

Autor: Hina/HRT/V.G.

Presuda direktoru bolnice u BiH

Presuda direktoru bolnice u BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ravnatelj bolnice u BiH osuđen je u ponedjeljak na deset mjeseci zatvora jer je tijekom pandemije prouzročene koronavirusom nabavio neodgovarajuću zaštitnu opremu za medicinsko osoblje kupivši im naočale za zaštitu pri zavarivanju umjesto onih namijenjenih za kontakt sa zaraženim pacijentima.

Općinski sud u Doboju osudio je Mladena Gajića, ravnatelja lokalne bolnice, na desetomjesečnu zatvorsku kaznu uz procjenu kako je to odgovarajuća sankcija s obzirom na činjenicu da ranije nije kažnjavan, a još tijekom suđenja vratio je malo više od 40 tisuća eura za koliko je oštetio gradski proračun.

On je sam priznao krivnju i osuđen je za nesavjesno poslovanje, a dio optužnice koji ga je teretio za korupciju odbačen je.

Optužnica je podignuta nakon što se ispostavilo da je Gajić ugovor o nabavi zaštitne opreme za bolnicu, ali i za starački dom sklopio s tvrtkom bizarna naziva Travel for Fun unatoč činjenici da ona uopće nije bila registrirana za trgovanje medicinskom opremom. Riječ je o putničkoj agenciji iz Banje Luke.

Ugovor je bio vrijedan malo manje od 140 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno oko 70 tisuća eura.

Umjesto zaštitnih odijela - bolnici su isporučena odijela bez deklaracije i potrebnih karakteristika, umjesto profesionalnih zaštitnih naočala - stigle su naočale za zavarivanje.

Sve je to kupljeno po nabavnoj cijeni koja je bila manja od 30 tisuća eura.

Direktor putničke agencije Saša Marković također je bio uhićen, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!