10:49 / 28.03.2020.

Autor: Hina/HRT

BiH: Šesta smrt povezana s koronavirusom, zaražene 264 osobe

-

-

Foto: - / -

Ta brojka je dosegnuta nakon što je potvrđeno kako je u Tuzli i Bosanskoj Gradišci još po sedam zaraženih, u Sarajevu tri, a u Banjoj Luci gdje je svo vrijeme žarište epidemije jedan je novozaraženi.
Ukupan broj umrlih u Bosni i Hercegovini zbog zaraze koronavirusom u subotu je povećan na šest. Novi slučaj potvrđen u mjestu Ribnik, a riječ je o teškom kroničnom bolesniku.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da je tijekom večeri umrla starija žena koja je bila težak kronični bolesnik i testiranjem je potvrđeno da je bila zaražena i koronavirusom.

Do subote navečer u BiH je zaraza koronavirusom potvrđena kod 264 osobe, a pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje je u Banjoj Luci gdje su registrirana 104 takva slučaja.

Peta žrtva koronavirusa muškarac iz Gruda

Šezdesetčetverogodišnji muškarac iz Gruda preminuo je u subotu popodne u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru i peta je žrtva koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Hinu potvrdio ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić, pacijent je preminuo popodne u Covid-bolnici u tome gradu. Imao je tešku upalu pluća i nekoliko dana bio je spojen na respirator. Šezdesetčetverogodišnjak je u bolnicu bio dovezen u teško stanju, a u njegovoj obitelji zaraženi su supruga i sin te kućni prijatelj.

U Izolacijskom odjelu SKB-a Mostar je deset pacijenata od kojih je četvero priključeno na respiratore i teškog su zdravstvenog stanja.

- U svijetu oko 600.000 oboljelih, 27.000 umrlih od koronavirusa 

Banja Luka do subote ima 104 pacijenta zaražena virusom SARS-CoV-2. Na popisu gradova s najvećim brojem zaraženih slijedi Konjic u kojemu je potvrđen 21 takav slučaj, Sarajevo je na trećem mjestu s 13 slučajeva a Mostar na četvrtom s 10 zaraženih do subote.

U cijeloj BiH trenutačno je više od 50 tisuća osoba pod pojačanim nadzorom zbog sumnje da bi mogli biti prenositelji virusa. I dalje su na snazi restriktivne mjere kretanja uključujući policijski sat tijekom cijele noći.

Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije najveće žarište koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Na području dviju hercegovačkih županija do subote je zaraženo najmanje 49 osoba, a u posljednja 24 sata je 7 novooboljelih od koronavirusa, među kojima je i jedna beba.

U vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj predvođenoj Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ipak su zaključili su kao im je za nastavak borbe protiv koronavirusa potrebno proglašenje izvanrednog stanja pa su za subotu sazvali sjednicu entitetskog parlamenta na kojoj je takva odluka i donesena.

Oporba je kritizirala te planove uz ocjene kako je riječ o nepotrebnoj mjeri koja služi samo učvršćenju Dodikove apsolutističke vladavine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!