13:21 / 06.07.2020.

Autor: V.K./Hina

BiH: Smanjenje broja novozaraženih, 62 nova slučaja zaraze

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja padati, a prijavljene su 62 novozaražene osobe.
Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja padati, a prijavljene su 62 novozaražene osobe.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, u protekla 24 sata testirao je nešto više od 800 uzoraka, a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 46 osoba s područja Federacije BiH te kod 16 iz Republike Srpske.

To je više nego dvostruko manje od broja osoba kod kojih je zaraza potvrđena u nedjelju, kada je prijavljen 141 takav slučaj. U subotu je pak u BiH zaraza bila potvrđena kod čak 289 osoba, što je bio rekordni broj još od proglašenja epidemije u ožujku.

Zavod za javno zdravstvo RS izvijestio je kako su u tom entitetu u protekla 24 sata umrle još dvije osobe zaražene koronavirusom pa je ukupan broj preminulih u BiH od ožujka od posljedica zaraze sada 194.

Nakon što je potkraj prošlog tjedna zabilježen trend drastičnog dnevnog povećanja broja novozaraženih, u nekim dijelovima BiH poput Sarajeva uvedene su dodatne mjere čiji je cilj ograničiti okupljanja većeg broja osoba, posebice u zatvorenim prostorima, no nema najava posezanja za restrikcijama kakve su ranije bile na snazi poput policijskog sata ili ograničenja kretanja.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci u ponedjeljak kazao kako nošenje zaštitnih maski, osobna higijena i fizilka distanca i dalje ostaju ključne preporuke za sprječavanje širenja zaraze.

- Apeliramo na sve da se strogo pridržavaju tih mjera jer su one najbolja preventiva, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!