BiH: Smjene i istrage protiv veleposlanika koje je imenovala Izetbegovćeva SDA

22.05.2023.

13:20

Autor: M.M./Hina/HRT

BiH: Smjene i istrage protiv veleposlanika koje je imenovala Izetbegovićeva SDA

BiH: Smjene i istrage protiv veleposlanika koje je imenovala Izetbegovićeva SDA

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o smjeni veleposlanika u Maleziji Senaida Memića, koji je ranije uhićen zbog sumnje u zloporabu službenog položaja i ovlasti, a pod istragom je i veleposlanik i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je imenovan kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako su u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji, Memić, koji je trenutačno u pritvoru u Sarajevu i čeka podizanje optužnice, smijenjen je na prijedlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH), a u tome su ga podržala i druga dva člana državnog vrha.

Odmah je imenovan novi veleposlanik u Kuala Lumpuru, a tu će dužnost preuzeti Edin Jahić, doktor političkih znanosti s 20 godina iskustva u radu međunarodnih organizacija.

Za razliku od njega Memića je za veleposlanika preko svog bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića imenovala SDA s pozicije načelnika sarajevske općine Ilidža a u diplomaciju je postavljen iako ne zna niti jedan strani jezik.

Sada je osumnjičen da je kao načelnik Ilidže protuzakonito pogodovao jednom investitoru iz Saudijske Arabije, osiguravši mu dozvole za gradnju protivno urbanističkim planovima.

Bivši SDA-ov gradonačelnik Sarajeva Skaka, koji je postavljen za veleposlanika u Kataru, također je dobio poziv za saslušanje u okviru istrage koju provodi tužiteljstvo Sarajevske županije.

Njega tužitelji sumnjiče za pronevjere tijekom organiziranja Europskih olimpijskih igara mladih (EYOF) 2019. godine i protuzakonitu gradnju, zbog čega je gradski proračun Sarajeva oštećen za više od osam milijuna eura.

SDA, čiji su Memić i Skaka dugogodišnji pouzdani kadrovi, sada je oporbi na državnoj, kao i na razini Federacije BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!