13:11 / 06.01.2021.

Autor: V.K./Hina

BiH: Spremna nova velika koalicija za izbore 2022., cilj je smjena SDA s vlasti

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Blok političkih stranaka iz BiH koji je ostvario velik uspjeh na lokalnim izborima održanima u toj zemlji u studenom 2020. nastupit će zajedno i na općim izborima najavljenima za 2022.
Blok političkih stranaka iz BiH koji je ostvario velik uspjeh na lokalnim izborima održanima u toj zemlji u studenom 2020. nastupit će zajedno i na općim izborima najavljenima za 2022. te očekuje uvjerljivu pobjedu nad SDA, najavio je jedan od čelnika tog bloka Elmedin Konaković.

Na stranačkoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu Elmedin Konaković, koji je na čelu stranke Narod i pravda (NiP), potvrdio je kako blok osnovan radi nastupa na prošlogodišnjim lokalnim izborima nastavlja zajedno djelovati te će nastupiti kao koalicija na izborima 2022., kada će se birati nove županijske i entitetske vlasti, kao i ona državna.

Uz NiP u tom su bloku Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), a Konaković je najavio da će im se pridružiti još neke stranke pa zajedno očekuju uvjerljivu pobjedu na sljedećim izborima. Neizravno je naznačio da očekuju prije svega potporu bošnjačkog biračkog tijela.

- Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače, kazao je Konaković.

Dodao je kako još nije odlučeno hoće li blok imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali je istaknuo da se pobjeda takve osobe već sada može smatrati zajamčenom.

Koalicija poznata i kao "četvorka" u utorak je preuzela vlast u Sarajevskoj županiji poslavši Stranku demokratske akcije (SDA) u oporbu.

Najbogatijom županijom u Federaciji BiH sada upravlja vlada u kojoj je većina ministara iz NiP-a, no na čelu joj je Edin Forto iz Naše stranke. Predsjednik te stranke Peđa Kojović također je potvrdio kako je razrađen plan zajedničkog nastupa na idućim općim izborima s ciljem promjene stanja u cijeloj državi.

- Četvorka je "armirana" i kako se okrećemo 2022. bit će još čvršća jer je vode ljudi koji su svjesni da moramo promijeniti stanje u BiH ako ne želimo biti pejzaž, teritorij bez ljudi, kazao je Kojović dodajući kako će Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i manjinama biti bolje samo ako bude bolje ukupno stanje u zemlji.

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA nezadovoljni politikom koju je vodio njen vrh predvođen Bakirom Izetbegovićem, no ostali su svjetonazorski bliski najvećoj bošnjačkoj stranci.

- Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju, a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokracije, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!