BiH: Srpski dužnosnici zbog novca prekidaju bojkot tijela državne vlasti?

27.09.2021.

10:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Ministri iz reda bosanskih Srba prekinut će blokadu rada Vijeća ministara BiH pritisnuti činjenicom da nema drugog načina za rješavanje problema poput isplate plaća tisućama zaposlenih u tijelima državne uprave, najavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Zoran Tegeltija koji je na čelu Vijeća ministara.

Po odluci parlamenta Republike Srpske dužnosnici iz tog entiteta u tijelima vlasti BiH od kolovoza bojkotiraju njihov rad i na taj način prosvjeduju zbog imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice jer to smatraju nametnutom odlukom.

Već dva mjeseca stoga ne funkcioniraj Predsjedništvo BiH, oba doma državnog parlamenta kao i Vijeće ministara. Srpski dužnosnici u tim tijelima ili ne dolaze na posao ili pak blokiraju donošenje odluka kako to, primjerice, u državnom vrhu čini Milorad Dodik.

Jedan od većih problema je i to što parlament BiH ni do danas nije usvojio proračun za 2021. pa Vijeće ministara svaka tri mjeseca mora donositi odluke o privremenom financiranju. Sadašnja odluka istječe potkraj rujna pa je potrebno usvojiti novu kako bi se do kraja godine mogle isplatiti plaće za oko 20 tisuća zaposlenih u državnim službama i agencijama. Među takvima je i oko sedam tisuća osoba koje dolaze iz entiteta RS.

U intervjuu za banjolučki list "Glas Srpske" Tegeltija je potvrdio kako će se o tome morati razgovarati, neizravno potvrdivši kako su nerealne Dodikove najave da će RS iz svog proračuna osigurati plaće za zaposlene u tijelima vlasti BiH.

- Sjednica (Vijeća ministara) će biti. Držat ćemo se stavova Narodne skupštine RS, slijedit ćemo zaključke, ponašati se u interesu RS i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju RS ili veliki broj pojedinaca iz Srpske a tu je, svakako i odluka o privremenom financiranju, kazao je Tegeltija.

Po njegovim riječima, isplata plaća državnim službenicima iz proračuna RS bila bi "skupa odluka" i dodatni trošak kojega bi taj entitet neopravdano platio, a to više od 35 milijuna eura samo do kraja ove godine.

Na taj je način odbacio raniju Dodikovu samouvjerenu tvrdnju o tome da RS ima dovoljno novaca za to.

- Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti proračunom, kazao je Milorad Dodik koji planira neograničeno nastaviti s blokadama.

Tegeltija je pak priznao i kako nema nikakvih izgleda da bi međunarodna zajednica pristala na zahtjeve iz RS da se revidira odluka o imenovanju Schmidta, odnosno da se o njegovoj poziciji ponovo vodi rasprava i to na Vijeću sigurnosti UN ,kako su to tražile Rusija i Kina.

Takvu poruku Tegeltiji je prenijela i njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel tijekom kolektivnog oproštajnog susreta s premijerima iz regije, održanog prošlog tjedna u Tirani.

Sam Schmidt je nedavno upozorio kako bi od blokada u BiH najviše štete mogli imati upravo oni koji ih nameću jer oni time zapravo sami sebe blokiraju. Blokade nikada ne doprinose uspjehu i ne donose dobro", kazao je iskusni njemački političar u intervjuu za javni servis BHT istaknuvši kako onaj tko želi nešto pokrenuti, mora razgovarati da bi se to i dogodilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!