BiH: State Department i USAID oštro osuđuju Dodika

11.03.2023.

11:04

Autor: M.M./Hina/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Američko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nove prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske od BiH, a čelnica USAID-a Samantha Power istodobno je upozorila da se Dodik priprema krenuti opasnim nedemokratskim putem.

Iz State Departmenta reagirali su posebnom izjavom nakon što je Dodik proteklog tjedna najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njezin status ne uredi zakonom što bi ga trebao usvojiti parlament BiH.

Nastavi li Ustavni sud na tome inzistirati, kazao je tada Dodik, RS će se odvojiti od BiH.

- Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Podsjećaju da Daytonski sporazum jasno propisuje obvezu poštivanja odluka Ustavnog suda kao i da su separatistička retorika i prijetnje mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne.

Naveli su da će SAD smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski sporazum, a nastavit će podržavati suverenitet i stabilnost BiH.

Ravnateljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power posebnom se izjavom na Twitteru pridružila osudama postupaka Milorada Dodika, a prije svega njegovih planova za uvođenje kriminalizacije klevete u RS i nametanje obveze posebnog registriranja "stranih agenata" odnosno nevladinih organizacija i udruga koje primaju novčane potpore iz inozemstva.

Napisala je kako Dodik ide "opasnim nedemokratskim putem" i po receptima iz Kremlja planira građanima oduzeti njihova temeljna prava, pravo na kritike i time ujedno omogućiti nesputani razmah korupcije.

Nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS predviđa uvođenje drakonskih novčanih kazni većih od 50 tisuća eura a unatoč prosvjedima novinarske zajednice koja to smatra napadom na slobodu medija narednog bi tjedna trebao biti temom rasprave na entitetskom parlamentu.

Zakon o "stranim agentima" još nije predložen no Dodik je prošlog tjedna kazao kako će on sigurno doći na dnevni red.

Dodik je za svoje planove do sada dobio samo potporu Rusije čiji je veleposlanik Igor Kalabuhov u petak kazao kako su sporni zakoni unutarnje pitanje RS.

Upravo je Rusija uvođenje zakona o stranim agentima iskoristila kako bi ugušila slobodne medije i ušutkala nevladine organizacije bliske oporbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!