15:21 / 05.10.2020.

Autor: I.D./HINA

BiH: Stotinu respiratora već pet mjeseci u skladištima

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz entitetskog proračuna za kupnju tih uređaja izdvojeno je više od pet milijuna eura, a u BiH su dopremljeni još u travnju i od tada su u skladištu.
Stotinu respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije prouzročene koronavirusom i dalje stoji u skladištima jer u BiH do sada nisu pronašli kvalificiranu tvrtku koja bi ih trebala verificirati, pustiti u pogon i servisirati, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji. ➡️ Sve o koronavirusu

Mustafa Kadribegović
, ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za portal "Dnevni avaz" kako je propao još jedan natječaj na kojemu su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini.

Na taj ponovljeni natječaj nije se prijavio nitko, a na prvi koji je morao biti poništen prijavila se samo jedna tvrtka, i to samo kako bi provela verificiranje, no nije pokazala zanimanje za održavanje i servisiranje respiratora.

Kineski su respiratori trebali biti podijeljeni bolnicama radi liječenja pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 u teškom obliku. Iz entitetskog proračuna za kupnju tih uređaja izdvojeno je više od pet milijuna eura, a u BiH su dopremljeni još u travnju i od tada su u skladištu.

Nabava respiratora pretvorila se u aferu bez presedana jer ih je državnim novcem nabavila tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice koja nije imala nikakve veze s lijekovima i medicinskom opremom, a bila je registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je istragu o cijelom slučaju zbog sumnje u pogodovanje anonimnoj srebreničkoj tvrtki. Tijekom istrage bili su uhićeni i ispitani predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši ravnatelj entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

Lokalni su mediji prošlog tjedna objavili da je protiv njih trojice kao i protiv ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka optužnica već napisana te da će se oni navodno suočiti s optužbama za udruživanje u kriminalnu skupinu, odnosno pranje novca radi stjecanja koristi, krivotvorenje dokumenata i poslovnih knjiga te za zloporabu položaja ili ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!