BiH: Sud oslobodio optužbi Izetbegovićeva suradnika s "crne liste" SAD-a

10.02.2023.

15:56

Autor: Hina/HRT/A.V.

Asim Sarajlić, arhivska fotografija

Asim Sarajlić, arhivska fotografija

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Općinski sud u Sarajevu u petak je oslobodio optužbi za trgovinu utjecajem političara iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je ranije zbog toga podnio ostavku, a završio je i na "crnoj listi" američke administracije.

Asim Sarajlić, bivši član predsjedništva SDA i utjecajni predsjednik kadrovske komisije te stranke te zastupnik u parlamentu BiH u prošlom sastavu, nepravomoćno je oslobođen optužbi da je svoju političku moć koristio u koruptivne svrhe.


Sarajlić je "namještao" izbor čelnika gradske organizacije SDA u Sarajevu kako bi na tu poziciju bio izabran kandidat po ukusu predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, a bio je umiješan i u sumnjivi izbor bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake.


Te su afere otkrivene nakon što je bivši dužnosnik SDA Semir Efendić na društvenim mrežama objavio audio snimku telefonskih razgovora u kojima Sarajlić dogovora političku trgovinu, nudeći zauzvrat zaposlenje članu obitelji osobe koju je trebalo "uvjeriti" kako glasati.


Efendić je nakon ovoga napustio SDA te postao čelnik konkurentske Stranke za BiH, a Izetbegović se pod pritiskom javnosti morao odreći Sarajlića, odnosno navesti ga da sam podnese ostavku kako ne bi bio smijenjen s dužnosti u stranci. Mandat u parlamentu BiH ipak je zadržao sve do njegova isteka u listopadu prošle godine.


U travnju 2022. američka administracija Sarajlića je označila osobom umiješanom u korupciju, zbog čega je dobio zabranu putovanja u SAD.


Općinski sud u Sarajevu nakon šestomjesečnog suđenja ipak ga je oslobodio optužbi uz obrazloženje kako je telefonski razgovor koji ga kompromitira snimljen nezakonito.


Nakon izricanja presude Sarajlić je novinarima kazao kako je bio žrtva namještenog procesa, a da se stanje u zemlji samo pogoršalo otkako je on podnio ostavku.


- Je li društvo bolje ostavkom Asima Sarajlića i završetkom ovog procesa? Jesu li su političkoj sceni bolji momci? Ja vas uvjeravam da je gore, kazao je Sarajlić odbacujući opetovano svaku umiješanost u političku korupciju.


Sudski procesi protiv političara u BiH u predmetima korupcije rijetki su, a osuđujuće presude iznimke, unatoč činjenici da je Transparency International Bosnu i Hercegovinu označio kao najgoru na zapadnom Balkanu po indeksu percepcije korupcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!