BiH: Suspendiran hrvatski policajac koji je veličao Oluju

09.08.2023.

13:07

Autor: Hina/HRT

Sankcioniranje policajca zatražio je ministar Nešić

Sankcioniranje policajca zatražio je ministar Nešić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Pokrenut je stegovni postupak i suspendiran je policajac Hrvat iz Mostara koji je na svojem Facebook profilu slavio obljetnicu operacije Oluje uz fotografiju na kojoj je ispisan pozdrav 'Za dom spremni'. 

Sankcioniranje policajca Marka Škegre, pripadnika državne policijske Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, zatražio je prošloga tjedna kontroverzni državni ministar sigurnosti Nenad Nešić.


Ministar Nešić obrazložio je da Škegro slavi zločinačku akciju u kojoj je prognano 250.000 Srba te da na svojem Facebook profilu ima fotografiju muškarca na čijim je leđima istetoviran pozdrav Za dom spremni.


Na takvu mjeru oštro je reagirao Hrvatski narodni sabor BiH te čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović


Nešić, koji je nedavno javno branio dvije studentice koje su negirale genocid u Srebrenici te izražavale žaljenje što Srbi nisu pobili više Bošnjaka u tome mjestu u istočnoj Bosni 1995. godine, potvrdio je za Radio televiziju Republike Srpske da je suspendiran policijski djelatnik Uprave za koordinaciju policijskih tijela. 


Policijski službenik je suspendiran do okončanja stegovnog postupka, rekao je ministar Nešić na čiji je zahtjev pokrenuto sankcioniranje policajca.


Predsjednik HDZ-a 1990. koji je u nekoliko navrata reagirao na Nešićeve izjave ocijenio je u srijedu da pokretanje stegovnog postupka protiv mladog policajca iz Mostara predstavlja pljusku svim Hrvatima u BiH.


Vrlo dobro znamo tko je bio agresor u prošlome ratu i vrlo dobro znamo da je Oluja spriječila novi genocid u BiH. Hrvati su ponosni na Oluju i uvijek će biti jer smo i sami sudjelovali u operacijama kojima je zaustavljen rat i potpisan Daytonski mirovni sporazum, rekao je Cvitanović.


On je pozvao na smjenu ministra Nešića nazivajući ga radikalom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!