BiH tek sad dobila godišnji proračun, političarima povećane plaće

30.06.2022.

14:45

Autor: V.K./HRT/Hina

BiH dobila godišnji proračun

BiH dobila godišnji proračun

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bosna i Hercegovina u četvrtak je, nakon glasanja na Domu naroda državnog parlamenta, napokon dobila proračun za 2022. godinu, kojim je predviđeno i financiranje provedbe izbora u toj zemlji, zakazanih za listopad.


Za financiranje troškova funkcioniranja države i otplatu vanjskog duga proračunom je osigurano 1,89 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno nešto manje od milijardu eura, što je za oko 45 milijuna eura više nego što je iznosio proračun u 2020. godini. Ranije je predloženi proračun usvojio Zastupnički dom parlamenta BiH.

Zbog političkih blokada u BiH proračun za 2021. nikada nije ni usvojen, a država je cijelu tu godinu provela na tromjesečnim odlukama o privremenom financiranju. Zbog problema u funkcioniranju vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), devet mjeseci je kasnilo i usvajanje ovogodišnjeg proračuna, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i financiranje jesenskih izbora. Zbog toga je, koristeći svoje ovlasti, morao intervenirati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, nametnuvši početkom lipnja Vijeću ministara odluku o obvezi izdvajanja 6,8 milijuna eura namijenjenih za troškove provedbe izbora.

Usvajanje proračuna pratilo je veliko nezadovoljstvo javnosti nastalo nakon što je postalo razvidno da će povećanje proračuna značiti i povećanje plaća najvišim državnim dužnosnicima.

Zbog odluke Vijeća ministara da se ponovo primjenjuju stari koeficijenti za utvrđivanje osnovice tako će plaće dužnosnicima, poput članova Predsjedništva BiH, državnih ministara i zastupnika u parlamentu, biti povećane za više od 500 konvertibilnih maraka odnosno oko 250 eura.

"Običnim" državnim službenicima i namještenicima plaće će biti veće za skromnih 80 konvertibilnih maraka, odnosno za oko 40 eura.

Postojeće zakonske odredbe izrijekom priječe da se u BiH izabranim dužnosnicima tijekom mandata smanjuju plaće, a niti jedan pokušaj da se takve zakonske odredbe izmijene u parlamentu nije dobio potrebnu potporu. Dom naroda je u četvrtak odbio takve prijedloge oporbenih zastupnika.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oporbenim je zastupnicima predbacio navodno predizborno politikantstvo, a novinarima je najavio kako će njegova stranka u redovitoj proceduri pokušati promijeniti sporni zakon.

- Ići ćemo ići s prijedlogom hitne sjednice (Doma naroda) na kojoj će biti izmijenjen zakon o plaćama, odnosno koeficijent. Tada ćemo vidjeti tko je doista za to da se smanje visoke plaće, kazao je u četvrtak Izetbegović potvrdivši istodobno kako će na listopadskim izborima biti kandidat svoje stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!