18:32 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

BiH: Tužiteljstvo podiglo optužnicu za ubojstvo bivšeg časnika HVO-a u Mostaru

Ilustracija/Zatvor

Ilustracija/Zatvor

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Županijski, hercegovačko-neretvanski sud sa sjedištem u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Josipa Cvitanovića Cvikija koja ga tereti da je početkom studenog prošle godine u središtu toga grada ubio nekadašnjeg zapovjednika HVO-a Marka Radića Maku.


Prema optužnici, Cvitanović je 9. studenoga 2020. u ranim večernjim satima u središtu Mostara ispalio više metaka iz strojnice u Marka Radića koji je podlegao ozljedama na licu mjesta, priopćilo je tužiteljstvo. Nakon ubojstva je pobjegao, a policija ga je uhitila kasnije tijekom noći.

Optuženi Cvitanović od uhićenja se nalazi u pritvoru Kazneno popravnog zavoda Mostar. Tužiteljstvo je Županijskom sudu uz optužnicu dostavilo i prijedlog da mu se produlji pritvor.

Josip Cvitanović zvani Cviki tijekom rata je bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne. Godine 2004. ubio je punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru.

Ubijeni Marko Radić Maka na Sudu BiH bio je osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu na 12,5 godina zatvora, odbacivši kvalifikaciju udruženoga zločinačkog pothvata. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženoga zločinačkog pothvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!