14:51 / 28.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

BiH: U 11 mjeseci industrijska proizvodnja porasla za više od 11 posto

BiH: Industrijska proizvodnja porasla za 11%

BiH: Industrijska proizvodnja porasla za 11%

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Bosni i Hercegovini u prvih 11 mjeseci ove godine industrijska proizvodnja porasla je za više od 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavila je u utorak Agencija za statistiku BiH. 

Prema podacima te agencije, u studenome je industrijska proizvodnja u BiH porasla 6,7 posto u odnosu na isti mjesec 2020., dok je u razdoblju između siječnja i kraja studenog ona bila veća za 11,1 posto na godišnjoj razini.


U prvih 11 mjeseci najviše je porasla proizvodnja pića, za 50,2 posto, dok je istodobno najviše pala proizvodnja duhanskih proizvoda za 81, posto.


Proizvodnja i opskrba električnom energijom i plinom uvećana je 2,1 posto, prerada drva i proizvodnja proizvoda od drva skočila je za 36,7 posto, a kod vađenja ruda zabilježen je rast od 9,1 posto.


Ekonomski analitičari rast industrijske proizvodnje ponajprije pripisuju oporavku gospodarstva i potražnji za robama u zemljama Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!