12:42 / 14.10.2020.

Autor: HRT/Hina

BiH: U Hercegovačko-neretvanskoj županiji rekordan broj novozaraženih

-

-

Foto: - / -

Prema izvještaju Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u posljednja 24 sata od testiranih 713 uzoraka pozitivna na virus SARS-CoV-2 bila je 101 osoba.
U županiji sa sjedištem u Mostaru zabilježen je rekordan 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, a ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić upozorio je kako prijeti kolaps zdravstvenoga sustava ako se nastavi porast broja pozitivnih slučajeva.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu 

Prema izvještaju Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u posljednja 24 sata od testiranih 713 uzoraka pozitivna na virus SARS-CoV-2 bila je 101 osoba.

Najviše zaraženih u toj županiji zabilježeno je u Mostaru - 68, još je 14 iz Jablanice, po osam iz Čitluka i Konjica te po jedna osoba iz Čapljine, Stoca i Prozor-Rame.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na bolničkom liječenju trenutačno su 34 bolesnika, od kojih je pet spojeno na respirator, dok ih je pet na potpori kisikom. Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer novih 136 rješenja o samoizoliranju i izoliranju.

Ravnatelj SKB-a Mostar Kvesić rekao je kako su zdravstvene ustanove ostavljene da se same bore s koronavirusom te je upozorio kako stanje prijeti da preraste u dramatično.

- Znate da ja jako rijetko izlazim u javnost s nekim dramatičnim apelima, ali možda je vrijeme za nešto takvo. Do 30. rujna nam je umrla 51 osoba zaražena koronom. A broj i dalje raste, rekao je Kvesić.

Objasnio je da će izvanredno stanje biti kada u jednom danu bude 70 i više pacijenata koji imaju COVID-19.

 - Toga trenutka sve postaje upitno u smislu funkcioniranja bolnice, dodao je.

Po njegovim riječima, država ne funkcionira, a zdravstvo u BiH je ostavljeno samo sebi.

- Stožeri ne funkcioniraju, nema uputa, nema sustava. Netko bi trebao poredati stvari na najvišoj razini kada je zdravstveni sustav u pitanju, ali toga nema, objasnio je Kvesić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!