18:17 / 18.10.2020.

Autor: I.D./Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

BiH u pripremama za lokalne izbore

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do izbora u Bosni i Hercegovini manje je od mjesec dana. Hrvati traže izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda da im nitko ne nameće predstavnike u vlasti, kao u slučaju Željka Komšića.
Bosna i Hercegovina u znaku je priprema za još jedne, ovaj put lokalne izbore 15. studenog. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, mnogi su zabrinuti hoće li uopće biti ispunjeni uvjeti za održavanje izbora. Ništa bolja nije ni politička situacija - još nema dogovora u vezi s novim izbornim zakonom. ➡️ BiH: Kampanja za lokalne izbore nije ni počela, a već se krše pravila

Do izbora u Bosni i Hercegovini manje je od mjesec dana. Hrvati traže izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda da im nitko ne nameće predstavnike u vlasti, kao u slučaju Željka Komšića.

- Gruba zlouporaba zastupanja, a i ona je danas rekao sam vrlo jasno rak-rana političkom životu BiH, u usporedbi s ovim koronavirusom to vam je kao koronavirus za globalno gospodarstvo, ovo se liječi isključivo nekim novim medicinskim preparatima koji se tek pronađu nekim novim 'vakcinama', a ovo naše u Bosni i Hercegovini možemo liječiti isključivo izbornim zakonodavstvom, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

- Kada je riječ o takozvanim legitimnim predstavnicima na čemu inzistira gospodin Čović, može se ići u tom smjeru, ali tada ti legitimni predstavnici mogu isključivo u nadležnosti imati zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.Nema izmjena izbornog zakona dok se ne uspostavi federalna vlada - jasno je stajalište predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. S druge pak strane predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jasno poručuje da izborni zakon treba promijeniti do kraja godine, uostalom, jer su izbori u Mostaru 20. prosinca.

Dok se Hrvatsku u javnosti optužuje za miješanje u izbore u BiH, traje ozbiljna zlouporaba državnih institucija za agitiranje kod glasača u inozemstvu.

- Mislim da ministarstvo vanjskih poslova je ministarstvo samo bošnjačkog naroda i jedne političke partije i da ono nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Kako se bliže izbori, jasno je da će politička jesen u Bosni i Hercegovini biti vruća. Ulje na vatru dolijeva i pandemija izazvana koronavirusom, čije su posljedice katastrofalne za ionako slabo gospodarstvo BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!