10:28 / 28.12.2018.

Autor: S.M./Hina

BiH: U Sarajevu ponovno visok stupanj onečišćenja zraka

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema pokazateljima s mjerne postaje u krugu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu koja nadzire koncentraciju mikročestica prašine u zraku, indeks njegove kvalitete bio je 257 na ljestvici čiji je maksimum 500.
Gradovi u kotlinama i industrijskim središtima u BiH opet su pod visokim stupnjem onečišćenja zraka koje predstavlja opasnost za sve kategorije stanovništva, izvijestili su jutros iz različitih institucija koje se bave praćenjem kvalitete zraka.

 Onečišćenost Sarajeva - zakoni su dobri, njihovo provođenje je problem 

Prema pokazateljima s mjerne postaje u krugu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu koja nadzire koncentraciju mikročestica prašine u zraku, indeks njegove kvalitete bio je 257 na ljestvici čiji je maksimum 500. To predstavlja stanje u tzv. ljubičastoj zoni i definirano je kao "vrlo nezdravo" te utječe na zdravlje svih osoba.

Na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) istaknuto je da je stanje lošije od onog u Sarajevu samo u New Delhiju, gdje je indeks njegove kvalitete 306, što je već u zadnjoj, kritičnoj zoni označenoj kao opasna i koja ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje.

I mrežne stranice Air Visuala, na kojima su istaknuti kumulativni podaci prikupljeni iz različitih lokalnih izvora, sadržavale su upozorenje da je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav uz napomenu da je, osim čestica prašine, velika i koncentracija ugljičnog monoksida.

Slično je stanje zabilježeno u industrijskim središtima Zenici i Tuzli te u Doboju gdje je 2016. puštena u rad nova termoelektrana na ugljen građena kineskom tehnologijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!