14:36 / 30.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

BiH: Uhićenja zbog internetskih prijevara i lažnih informacija kladioničarima

Policija u BiH

Policija u BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Devet osoba uhićeno je u utorak u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su na nezakonit način stekli materijalnu korist nudeći osobama u inozemstvu, koje se bave klađenjem, lažne informacije o rezultatima navodno namještenih sportskih natjecanja. 

Među žrtavama prijevara bile su i osobe iz Hrvatske.

Svi uhićeni su s područja Foče, Han-Pijeska i Istočnog Sarajeva, a dosadašnjom istragom utvrđeno je kako su nuđenjem lažnih informacija nezakonito zaradili više stotina tisuća konvertibilnih maraka. Okružno tužiteljstvo u Trebinju, koje vodi istragu, sumnjiči čak 26 osoba za umiješanost u ove prijevare.

- Oni su od listopada 2020. do danas, posredstvom profila na društvenim mrežama, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim natjecanjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt s oštećenim osobama iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja, stoji u priopćenju MUP-a Republike Srpske.

Potom su oštećene osobe lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica dovodili u zabludu da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja, dodaje se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!