BiH: Umrla rodilja s COVID-om, dijete spašeno

14:11 / 28.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Sveučilišni klinički centar u Banjoj Luci

Sveučilišni klinički centar u Banjoj Luci

Foto: Dejan Rakita / PIXELL

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci potvrdili su kako je kod njih umrla 29-godišnja rodilja, koja je tamo hospitalizirana zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i s dijagnozom bolesti COVID-19. Liječnici su ipak uspjeli spasiti dijete.

Majka je bila u sedmom mjesecu trudnoće i nije imala drugih bolesti. Liječnici su konstatirali kako je njezino stanje iznimno teško te su se odlučili obaviti prijevremeni porod carskim rezom. Dijete je preživjelo zahvat, no majka je zbog teških komplikacija preminula u utorak, unatoč svim naporima liječnika, uključujući i uporabu respiratora.


Novorođena djevojčica, kako navode iz banjalučke bolnice, stabilnog je zdravstvenog stanja i smještena je na odjel patološke neonatologije te se čeka da postigne odgvarajuću tjelesnu težinu kako bi mogla biti otpuštena iz bolnice.


I dalje visoki broj smrti povezanih s koronavirusom


Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u BiH se održava na visokoj razini, iako se broj novozaraženih postupno smanjuje. U srijedu je potvrđeno 646 novih slučajeva zaraze, dok ih je dan ranije bilo 761.


Epidemiološka situacija u BiH postupno se stabilizira jer je treći val zaraze na stalnoj silaznoj putanji. Mjere ograničenja zbog toga su djelomice liberalizirane, no u Federaciji BiH i dalje je na snazi zabrana kretanja tijekom noći, koja vrijedi od 21 sat navečer do 5 sati ujutro. U Republici Srpskoj nema takvih ograničenja.


U BiH i dalje nema masovnijeg cijepljenja stanovništva jer ta zemlja nije dobila veće količine cjepiva. Interventnim dozama te donacijama do sada je cijepljeno tek nešto više od 100 tisuća ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!