BiH uskladila još dva zakona s pravnom stečevinom EU

28.08.2023.

22:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

BiH uskladila još dva zakona s pravnom stečevinom EU

BiH uskladila još dva zakona s pravnom stečevinom EU

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je u ponedjeljak dva zakona usklađena s pravnom stečevinom EU te rastu ambicije da bi do kraja godine ta zemlja mogla otvorila pregovore s Bruxellesom o čemu je bilo i riječi na Bledskom strateškom forumu. 

Po hitnoj proceduri, uz protivljenje oporbe, vladajuća većina koju čine HDZ BiH, probošnjačka Trojka i SNSD prihvatili su prijedloge zakona o strancima te o organizaciji tržišta vina u BiH.

Oba zakona usklađena su s pravnom stečevinom Europske unije pošto ih je utvrdilo Vijeće ministara BiH na temelju sporazuma čelnika političkih stranaka vladajuće većine.

Izmjenama zakona o strancima prihvaćaju se četiri uredbe EU s područja migracija, izdavanja viza, stalnog boravka, privremenog boravka stranaca u BiH i drugih uvjeta koje definira taj zakon.

Izmjenama zakona o vinu olakšava se poslovanje vinarima u BiH, izvoz u EU te oživljavanje i razvoj tog sektora u BiH.

Da bi ti izmjene kao i nedavno prihvaćene izmjene zakona u pravosuđu stupile na snagu treba ih još potvrditi gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta

BiH.Institucije Europske unije zatražile su da BiH prihvati nekoliko zakona kako bi se uskoro otvorili pregovori o članstvu te zemlje s Europskom unijom.

O sljedećim koracima su na marginama skupa na Bledu razgovarali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Michel je izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina ponovo biti na dnevnom redu sljedećih sastanaka Vijeća EU na kojima će se govoriti o proširenju

Unije.Predsjedateljica Krišto je izvijestila o napretku koje su napravile vlasti u BiH, te je izrazila očekivanje da se što žurnije otvori pregovarački proces s BiH, najkasnije do kraja 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!