BiH uspostavila potpuni nadzor nad ilegalnim migracijama

10:04 / 28.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Granična policija BiH

Granična policija BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Granična policija BiH u cijelosti je stavila pod nadzor ilegalnu migraciju i uspijeva zaštititi granice te zemlje "kao nikada do sada", ustvrdio je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za lokalne medije.

- Nikada nije bila bolja kontrola kretanja i boravka stranaca u BiH. Sve je pod punom kontrolom, i s aspekta sigurnosti i svega drugog što prati ilegalne migracije. Točno je da je smanjen pritisak i dnevni priljev (migranata) jer su otvorene dvije-tri nove balkanske rute, kazao je Ujić kakao ga u utorak citira banjolučki list "Glas Srpske".

Pojasnio je kako se sada većina migranata koji pristižu na zapadni Balkan odlučuje pokušati nastaviti put ka zapadnoj Europi preko Mađarske i Rumunjske ili pak morskim putem pa je smanjeni pritisak na granice BiH pomogao njenim graničarima da uspostave nadzor nad granicom kakav nisu imali još od eskalacije migrantske krize u regiji 2018. godine.

Od početka ove godine bosanskohercehovački policajci vratili su s granice oko 5500 ilegalnih migranata dok je godinu dana ranije zabilježeno više od 11 tisuća takvih slučajeva.

U prihvatnim centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata trenutačno boravi oko 2300 osoba, a u Službi za poslove sa strancima BiH procjenjuju kako je broj onih koji trenutačno lutaju zemljom jer ne žele biti registrirani u prihvatnim kampovima znatno manji te da to ne predstavlja posebni sigurnosni problem.

Ujić je ipak upozorio kako ovi pokazatelji ne znače da je problem ilegalnih migracije riješen a da naredna godina znači i novu neizvjesnost. Kako je kazao, puno toga će ovisiti o tijeku pandemije prouzročene koronavorusom ali i o tome kako će se ponašati Turska kao ključna tranzitna zemlja za najveći broj ilegalnih migranata koji žele doći do Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!