12:24 / 02.04.2020.

Autor: HRT/Hina

BiH: Više od 500 zaraženih koronavirusom

Mostar - Kip Brucea Leeja u parku Zrinjevac osvanuo je sa zastitnom maskom i rukavicom( foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Mostar - Kip Brucea Leeja u parku Zrinjevac osvanuo je sa zastitnom maskom i rukavicom( foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ukupan broj zaraženih koronvirusom u BiH do četvrtka u podne bio je 513.
Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u četvrtak ujutro prešao je 500 nakon što su deseci novih slučajeva potvrđeni u laboratorijima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Ukupan broj umrlih porastao je na 15.

U Kliničkom centru u Sarajevu testirano je 48 uzoraka, a u banjolučkoj klinici njih 194.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić novinarima je potvrdio da je najveći broj od 24 novozaražena u tom entitetu s područja Banje Luke, ondje  je utvrđeno 17 slučajeva.

Ukupan broj osoba iz Banje Luke kod kojih je do sada potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 do sada je 154. Slijede Konjic i Tuzla s po 27 prijavljenih slučajeva zaraze, dok ih je u Mostaru 19, u Sarajevu 16, a ostali su u još 40-ak mjesta diljem zemlje.

U glavnom gradu BiH danas je potvrđen novi smrtni slučaj koji se može povezati s koronavirusom, a preminuo je i jedan od zaraženih iz Bihaća. Kako je potvrdila ravnateljica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović, u Sarajevu je, u prostoru za izolaciju uspostavljenom u sklopu Klinike za plućne bolesti "Podhrastovi" preminula starija žena koja je hospitalizirana s dijagnozom teške upale pluća.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci preminuo je muškarac iz Prijedora kod kojega je također potvrđena zaraza koronavirusom, a riječ je o kroničnom bolesniku  starije životne dobi.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u BiH do danas u podne bio je 513.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!