Schmidt deblokirao formiranje vlade FBiH, reakcije oprečne

27.04.2023.

Zadnja izmjena 22:36

Autor: HRT/HINA/T.S.

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je odluku o deblokadi vlade Federacije BiH. Time je iskoristio svoje ovlasti i odlukom prekinuo višemjesečni zastoj u uspostavi vlasti u Federaciji BiH.

Zastupnički dom parlamenta Federacije sutra bi na hitnoj sjednici trebao potvrditi novu vladu u kojoj će uz ministre iz bloka bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om biti i oni iz HDZ BiH te HDZ 1990.

Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika.

Najvažnija točka Schmidtove odluke o predloženoj vladi Federacije BiH jest da s ona smatra imenovanom, bez obzira na to što nedostaje jedan od potpisa. Nedostaje potpis predsjednice Federacije Lidije Bradare i jednog od potpredsjednika. Shmitd je pozvao Parlament Federacije BiH da već sutra sazove hitnu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda - potvrđivanje federalne vlade, javio je novinar Ilko Barbarić.

Najvažnija odluka Visokog predstavnika u 20 godina


Reakcije su očekivane. U dijelu javnosti Federacije BiH odluka je naišla na odobravanje a u dio sarajevske političke javnosti odluku je oštro osudilo, kazao je. Dodao je kako je ovakva odluka Schmitda bila najočekivanija te da se radi o najvažnijoj odluci Visokog predstavnika u više od 20 godina.


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u četvrtak je donio odluku kojom je deblokirao uspostavu vlade Federacije BiH, završivši višemjesečnu krizu koju je izazvala Stranka demokratske akcije (SDA).


Zastupnički dom Federacije BiH moći će odlučivati o potvrđivanju imenovanja nove vlade i bez potpisa obaju dopredsjednika entiteta, kako je to do sada propisivao Ustav, koji se pokazao manjkavim jer nije predvidio mehanizam deblokade, priopćio je Schmidt.

Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika, koji bi mogli zasjedati već u petak. Novi entitetski premijer trebao bi biti lider SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik iz reda Hrvata Toni Kraljević iz HDZ-a BiH, a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a.

"Politički zastoj, a ne sukob naroda"


Schmidt nije naveo pojedinosti svoje odluke, osim da je jednokratna.


Podsjetio je kako je 7. travnja pozvao lokalne političare da sami postignu dogovor o uspostavi vlasti. Od tada se mnogo toga zbivalo, no ništa se nije doista promijenilo, rekao je Schmidt, dodajući kako je zbog toga bio prisiljen djelovati te iskoristiti ovlasti koje su mu na raspolaganju. Političke stranke pozvao je na pregovore o trajnom rješenju kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije.


- Na djelu je politički zastoj, a ne sukob između naroda. Volja birača izražena na izborima u listopadu mora se poštovati, rekao je Christian Schmidt, dodajući kako odluke donosi u interesu svih građana, a ne u korist ili protiv neke stranke ili naroda.


Schmidt uveo kažnjavanje podmićivanja dužnosnika 


Schmidt je izmijenio i kazneni zakon kojim je uveo kažnjavanje podmićivanja izabranih dužnosnika s ciljem sprječavanja sistemske političke korupcije.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić koji bi trebao postati novi premijer izjavio je da su Schmidtovu odluku priželjkivale sve dobronamjerne političke opcije. Na žalost, dodao je - "sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikantstvu umjesto radu na pronalaženju kvalitetnih rješenja".

U Našoj stranci (NS), koja također treba biti dio nove vladajuće koalicije, ocijenili su da je krajnje vrijeme da građani dobiju novu vladu koja će pokrenuti stvari s mrtve točke.

- Činjenica je da nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi. Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo, priopćila je Naša stranka.

SDA nakon osam godina u oporbi - optužuju Schmidta


U SDA koja će nakon osam godina sada u oporbu ne samo na državnoj nego i na razini Federacije BiH o Schmidtovoj odluci misle sve najgore. Optužili su ga da zaobilaženjem Lende ignorira političku volju Bošnjaka, a bošnjačke i građanske stranke koje bi trebale formirati novu vladu nazvali su kolaboracionistima HDZ-a BiH.

- Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni je li njegova odluka ponovo dogovorena s premijerom Hrvatske (Andrejem Plenkovićem), stoji u reagiranju.

I Komšić uz SDA: Napad stranca na ustavni poredak


U napadima na Sdhmidta stranci SDA pridružila se i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja kaže da je intervencija visokog predstavnika "brutalni napad stranca na ustavni poredak".

No Schmidta su odlučno poduprli iz veleposlanstva SAD-a upozorivši kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su i napravili.

Potpora veleposlanstva SAD-a Schmidtu


- Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama, poruka je iz veleposlanstva SAD.

Kako je nastala kriza vlasti?


Bošnjački dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo iz SDA do sada je odbijao potpisati odluku o imenovanju novog premijera i ministara koju je prije donijela predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ-a BiH, a odmah ju je supotpisao srpski dopredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a.

Upravo HDZ BiH i SDP okosnica su koalicije dogovorene nakon izbora provedenih u listopadu 2022. godine uz suglasnost da SDA više ne može biti dio vladajuće većine pa će morati u oporbu.

SDA se do sada koristio svim mehanizmima kako bi blokirao provedbu tog dogovora, iako stranka koju vodi Bakir Izetbegović nije uspjela okupiti većinu u Zastupničkom domu koja bi eventualno podržala njihov prijedlog za sastav nove vlade.

Predsjedateljica Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH Mirjana Mariković Lepić najavila je prije u četvrtak kako će to tijelo zasjedati odmah nakon što Schmidt donose potrebnu odluku pa će se o potvrđivanju nove vlade odlučivati po hitnom postupku.

Prema odluci predsjednice Bradare, novi entitetski premijer treba biti lider SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik iz reda Hrvata Toni Kraljević iz HDZ-a BiH, a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a. U posljednjem trenutku koaliciji se priključio HDZ 1990., kao i jedan zastupnik iz malene stranke Hrvatski nacionalni pomak, čime je popunjena praznina nastala nakon što su dvije manje bošnjačke stranke odustale od prije postignutog koalicijskog dogovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!