BiH: Vlada RS po Dodikovu nalogu prekida odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom

23.03.2023.

20:09

Autor: M.M./Hina/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak odluku o prekidu suradnje s veleposlanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije u BiH na što im je američka strana odmah odgovorila porukom da su krenuli "opasnim putem".

Prekid suradnje s američkim i britanskim diplomatima u BiH ranije je najavio predsjednik RS Milorad Dodik koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije od 2017. odnosno 2022. godine pošto su ga Washington i London odlučili kazniti zbog secesionističke retorike i podrivanja Daytonskog sporazuma te korupcije.

Dodik je od tada u stalnom verbalnom ratu s diplomatskim predstavnicima te dvije utjecajne zapadne države, a sada je naveo vlasti RS da donesu odluku o prekidu komunikacije s njima pod optužbom da se miješaju u unutarnje poslove BiH.

- Vlada će izvijestiti nadležna tijela SAD-a i Velike Britanije o prekidu suradnje s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije zbog njihova antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih naroda i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, stoji u izjavi koju je entitetska vlada objavila u četvrtak uz objašnjenje da ova odluka obvezuje i političare iz RS koji su dužnosnici na razini države BiH.

Sam Dodik je ovu odluku u odvojenoj izjavi doveo u vezu s pomoći koju Zapad pruža Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom, a posebice je bio bijesan zbog najave da bi Velika Britanija mogla isporučiti ukrajinskim braniteljima streljivo s osiromašenim uranijem.

- To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni koristiti osiromašeni uranij, izjavio je Dodik koji od početka agresije na Ukrajinu otvoreno zagovara proruska stajališta.

Iz veleposlanstva SAD-a na odluku vlasti RS iza koje stoji Dodik reagirali su objavom na društvenim mrežama u kojoj su istaknuli da je to još jedan opasan korak na pogrešnom putu.

- To je put izolacije i autokratske vladavine, poručili su Dodiku i dodali da on očajnički pokušava održati svoj korumpirani režim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!