BiH: Vlasti u HNŽ uvode zabranu kretanja između općina

09.04.2020.

16:18

Autor: M.M./Hina

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najteže je stanje u općini Čitluku te poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju.
Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) naložile su uvođenje zabrane kretanja građana između općina i gradova kako bi se spriječilo širenje koronavirusa budući je područje Hercegovine drugo najpogođenije zarazom nakon banjolučke regije.

Kako je priopćio Krizni stožer HNŽ-a, sa sjedištem u Mostaru, na izvanrednoj sjednici je donesena odluka da se uvede svojevrsna karantena koja će od petka u 5 sati ujutro stupiti na snagu između osam gradova i općina, od Konjica, na sjeveru do Ravnog i Neuma, na krajnjem jugu. Ovakav potez, kako se navodi, donesen je kako bi se ograničilo kretanje ljudi i sprječilo širenje koronavirusa.

Na ulazima u gradove i općine bit će postavljeni policijski punktovi koji će kontrolirati građane. Pri tome će se iznimno samo za posebne službe i djelatnosti izdavati propusnice o kretanju. Bit će dopušten slobodan protok roba te prolaz osobama kojima je potrebno pružiti neophodnu medicinsku pomoć.

Područje Hercegovine, koje je administrativno podijeljeno na tri županije Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegačku i Hercegbosansku, drugo je nakon banjolučke regije po broju zaraženih koronavirusom. Ukupno je zaraženo više od 200 ljudi, a preminulo je devet osoba.

Najteže je stanje u općini Čitluku te poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju, koje je tamošnja mjesna zajednica.

U protekla 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirana su 163 uzorka. Pozitivnih u HNŽ-u ukupno je 28 novih slučajeva, od čega su četiri iz Mostara, jedan iz Jablanice te 23 iz Čitluka, stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite HNŽ.

Mala općina Čitluk, s nešto više od 18.000 stanovnika, nalazi se na drugome mjestu po broju zaraženih u BiH, iza grada Banje Luke.

Na području Županije zapadnohercegovačke (ŽZH), sa sjedištem u Širokom Brijegu, ukupno je do četvrtka 41 osoba oboljela od COVID-19, a na području Hercegbosanske županije, sa sjedištem u Livnu, još je 12 slučajeva zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!