11:36 / 28.05.2020.

Autor: T.D./Hina

BiH: Zaraza koronavirusom i dalje se širi u Tešnju, 19 novih slučajeva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Općinske vlasti naknadno su potvrdile kako su identificirale izvor zaraze te utvrdile kako se infekcija proširila među radnicima tvornice "Koža-komerc" i članovima njihovih obitelji.
Testiranja provedena u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrdila su kako je u Tešnju, u središnjem dijelu zemlje, sada novo žarište zaraze koronavirusom jer je tamo od srijede potvrđeno novih 19 slučajeva infekcije.

Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) u četvrtak je potvrdio kako su tamo testirali novih 225 uzoraka od kojih je 19 bilo pozitivnih, a svi su iz Tešnja, gdje je u srijedu naglo skočio broj novozaraženih kada je registrirano 14 novih slučajeva infekcije.

Općinske vlasti naknadno su potvrdile kako su identificirale izvor zaraze te utvrdile kako se infekcija proširila među radnicima tvornice "Koža-komerc" i članovima njihovih obitelji.

Općinski načelnik Suad Huskić kazao je lokalnim medijima kako je žarište identificirano još 21. svibnja, a broj novozaraženih od tada je nastavio rasti.

- Riječ je o proizvodnom pogonu jedne tvrtke u kojemu je zaposleno osamdesetak osoba, kazao je Huskić dodajući kako je zbog toga sada oko stotinu osoba pod mjerama samoizolacije, čime se nastoji zaustaviti daljnje širenje zaraze.

U tom gradu koji je do nedavno bio gotovo u cijelosti pošteđen epidemije, sada je nešto više od 50 zaraženih osoba.

U svim drugim dijelovima BiH epidemiološka situacija je stabilna. Ministarstvo zdravstva Republike Srpske izvijestilo je kako je u posljednja 24 sata u tom entitetu potvrđeno devet novih slučajeva zaraze te kako su umrla dva kronična bolesnika iz Banje Luke.

U cijeloj BiH od proglašenja epidemije do četvrtka je registrirano nešto manje od dvije i pol tisuće zaraženih, a umrlo je 148 osoba, pretežito starije životne dobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!